perjantai 7. lokakuuta 2016

Syyskuun elokuvat 2016

Hymyilevä mies - 
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
Ohjannut Juho Kuosmanen
Suomi, Ruotsi & Saksa 2016, 92 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Oona AirolaYksi vuoden 2016 mielenkiintoisimmista ja kenties parhaista elokuvista on ehdottomasti Juho Kuosmasen Hymyilevä mies. Tositapahtumiin perustuva draama kuvaa nyrkkeilijä Olli Mäen (Lahti) valmistautumista uransa tärkeimpään otteluun valmentaja Elis Askin (Milonoff) johdolla. Parrasvalojen välkkeessä ajelehtiva Olli huomaa yhtäkkiä olevansa rakastunut. Hymyilevä mies on  simppeli elokuva, joka kertoo kuitenkin valtavan paljon. Se herättää myös pieniä hauskoja oivalluksia: kuinka usein sitä tuleekaan elämänsä aikana tervehdittyä ventovieraita ihmisiä samalla rutiininomaisella kaavalla? Elämä on hetkittäin kuin elokuvaa ja elokuvat ovat parhaimmillaan elämää.

Pisteytys: 10/10

Shutter Island - Suljettu saari
Ohjannut Martin Scorsese
USA 2010, 138 min.
Trilleri, Mysteeri
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle WilliamsMartin Scorsesen elokuva pureutuu ihmismielen syövereihin, kun muuan seriffi (DiCaprio) saapuu tutkimaan katoamistapausta tarkoin vartioidulle mielisairaalasaarelle ja uppoutuu siinä sivussa kummallisiin unihoureisiin. Elokuva alkaa selittämättömällä tavalla oudosti: kaikki tuntuu olevan hieman epätasapainossa, niin musiikki kuin näytteleminenkin. Kumma rytmi herättää epäilyksen siitä, että jokin on merkittävällä tavalla vinossa. Vaikka lopputuleman ehtisikin jo päätellä ennen mysteerin lopullista selviämistä, on palasten loksahtelua paikoilleen kuitenkin ihan kiinnostavaa seurata. Hetkittäiseen tarinan rönsyilyyn kaipaisi kyllä tiivistystä.

Pisteytys: 7/10

Child's Play
Ohjannut Tom Holland
USA 1988, 87 min.
Kauhu
Pääosissa: Catherine Hicks, Brad Dourif, Alex VincentRiivatuista nukeista on tehty yksi jos toinenkin kauhuelokuva, mutta harvan lelun tarinaa on kerrottu yhtä innokkaasti kuin vanhan kunnon Chuckyn edesottamuksia. Kuusiosainen ja siitäkin yhä kasvava Child's Play -elokuvasarja alkaa Andy-pojan (Vincent) syntymäpäiväjuhlista, mutta lahjaksi saatu nukke on valitettavasti voodoo-taitoisen murhaajan (Dourif) hengen vallassa. Elokuvasta irtoaa enemmän hupia kuin kauhua, mutta viihdettähän sekin on. Sitä paitsi pieni leikittelevyys sopii nukke-teemaan.

Pisteytys: 6/10

Hotaru No Haka - Tulikärpästen hauta
Ohjannut Isao Takahata
Japani 1988, 89 min.
Animaatio, Draama, Sota
Pääosissa: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi
Studio Ghiblin animaatio seuraa sisarusten selviytymistaistelua toisen maailmansodan runtelemassa Japanissa. Koskettava elokuva herättää voimakkaita ajatuksia sodan karusta todellisuudesta ja järjettömyydestä, vaikka ohjaaja Isao Takahatan mukaan elokuvassa ei ensisijaisesti ole kyse sotakuvauksesta tai ainakaan sodanvastaisesta retoriikasta. Surumielisyydessään Tulikärpästen hauta on myös hyvin kaunis ja visuaalisena luomuksena niin ikään upea.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 10/10

Kollektivet - Kommuuni
Ohjannut Thomas Vinterberg
Tanska, Ruotsi & Hollanti 2016, 111 min.
Draama
Pääosissa: Ulrich Tomsen, Trine Dryholm
Kommuuni on kiinnostava kuvaus pinttyneistä tavoista, muutoksen vaikeudesta ja yksinkertaisesti ihmisten yhteiselosta. Elokuvassa keskiluokkainen ydinperhe perustaa kommuunin ystäviensä kanssa, mutta vapaamielisessä ratkaisussa on omat haasteensa, joskin toki myös ilonsa. Pääparin Erikin (Tomsen) ja Annan (Dryholm) parisuhde joutuu koetukselle, mutta ongelmat ratkotaan liki vallankumouksellisin keinoin. Elokuva on hyvä, mutta odotukset olivat kieltämättä korkeammalla varsinkin Thomas Vinterbergin erinomaisen Jahdin (2012) jälkeen. Annan hahmo on kenties elokuvan kiinnostavin anti, muutoin kokonaisuus katoaa mielestä aika nopeasti. Mikäli 1970-luvun pohjoismainen kommuunielämä sinällään kiehtoo, Lukas Moodysonin Kimpassa (2000) on parempi kuvaus aiheesta ja oikeastaan muutoinkin näistä samoista yhdessäolon teemoista.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti