keskiviikko 19. lokakuuta 2016

The Heiress - Perijätär (1949)

Ohjannut William Wyler
USA 1949, 115 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Ralph Richardson, Miriam Hopkins

Being cruel.
1850-luvun New Yorkiin sijoittuva Perijätär on kertomus naiivista nuoresta naisesta Catherine Sloperista (de Havilland), joka rakastuu komeaan nuorukaiseen, Morris Townsendiin (Clift). Ikävä kyllä Catherinen julma isä (Richardson) ei suostu hyväksymään vastarakastuneen pariskunnan seurustelua saati avioliittoa, sillä hän uskoo Townsendin olevan vain Catherinen suuren perinnön perässä.

Myönnettäköön heti alkuun, etten ennakkoon ollut elokuvasta ihan valtavan innoissani - vaikka onhan tämä sentään William Wylerin ohjaama ja monien muiden taitavien elokuvantekijöiden tähdittämä paketti, joka kaiken lisäksi on voittanut neljä Oscaria. Ehkäpä aihe kuulosti liikaa turruttavalta melodraamalta, mutta onneksi olin väärässä. Perijätär on toki melodraamaa, mutta taitavasti rakennettua: juuri sellaista oikeaa laatua, joka kouraisee mahanpohjasta kaikkine tunnemyrskyineen ja epäoikeudenmukaisuuksineen! Tarinan alussa on luontevaa asettua puolustamaan alisteisessa asemassa olevaa Catherinea, mutta isänkin tyrannimaiset piirteet saavat hetkittäin selityksensä. Erityisen kiinnostavaa on huomata, miten isän ja tyttären statukset vaihtuvat päikseen elokuvan loppupuolella. Ylipäätään hyytävä loppuratkaisu yllättää, mutta se tuntuu myös ymmärrettävältä.

Elokuvan puolimaissa tunsin kyllä hetkellisesti lievää pitkästymistä, mutta loppua kohden draama tihenee siinä määrin, ettei kokonaisuudesta voi kuitenkaan olla pitämättä.  Erityisesti Olivia de Havillandin roolityö on ikimuistoinen ja hyvinkin Oscarin arvoinen suoritus. Kelpo työtä tekevä Montgomery Clift jäi tässä kolmannessa elokuvaroolissaan pystittä, eikä hän sellaista ehtinyt urallaan saavuttaa myöhemminkään vaikka ehdokkuuksia tulikin neljä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti