perjantai 1. maaliskuuta 2024

Helmikuun elokuvat 2024

Godzilla vs. Kong
Ohjannut Adam Wingard
USA 2021, 113 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Millie Bobby Brown



Godzillan (2014), Kong: Pääkallosaaren (2017) ja Godzilla: King of the Monstersin (2019) jälkeen kahden kaiju-hirviön on aika kohdata. Sarjan edellisosa oli niin umpisurkea, etten ajatellut palata monsteriversumin äärelle ─ mutta tässä sitä ollaan. Sinänsä kannatti, koska Godzilla vs. Kong on yllättävän menevää b-luokan viihdettä. Eritoten maanalainen maailma on lähes riemastuttavan pöhkö. Vielä kun huumori olisi parempaa ja tarina tiiviimpi, elokuva voisi olla miltei hyvä.

Pisteytys: 5/10

The World's End
Ohjannut Edgar Wright
Iso-Britannia 2013, 109 min.
Komedia, Scifi, Toiminta
Pääosissa: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman




Keski-ikäiset kaverukset lähtevät teinivuosiensa pubikierrokselle, mutta siitäpä seuraa absurdi apokalypsi. Keskinkertaisen hauska ja aavistuksen samaistuttava kohellus päättää Edgar Wrightin ns. Cornetto-trilogian, jonka aiemmat osat ovat kauhukomedia Shaun of the Dead (2004) sekä kyttäkohellus Hot Fuzz (2007). Tämä pubiryömintä ei ole sarjan paras osa, mutta sopii viihteeksi vaikkapa parin tuopin sivussa nautittuna.

Pisteytys: 6/10
 
Mibu gishi den - When the Last Sword Is Drawn
Ohjannut Yôjirô Takita
Japani 2002, 142 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Kiichi Nakai, Kôichi Satô, Yui Natsukawa
 
 
 
 
Eletään 1800-luvun jälkipuolta ja samuraiden aika lähestyy loppuaan. Takaumien kautta kerrottu kahden soturin tarina on sinänsä ihan pätevästi tehty, vaikkei lopulta tunnu ikimuistoiselta. Mutta kylläpä tarinan tunnelataus kasvaakin loppua kohden hienosti! Pidetty elokuva on yksi Yôjirô Takitan (s. 1955) tunnetuimpia teoksia, joskin uran nimekkäin filmi on Oscar-palkittu Lähtöjä (2008).

Pisteytys: 6/10
 
Mad Max Beyond Thunderdome
Ohjannut George Miller & George Ogilvie
Australia 1985, 107 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence
 
 
 
 
Apokalypsin jälkeinen Australia on täynnä hiekkaa ja rellestäviä selviytyjiä. Riemastuttavan elokuvasarjan (Mad Max, 1979 & Mad Max 2: Asfalttisoturi, 1981) kolmannessa osassa otetaan tukevan viihteellinen linja. Elokuva ei ole likimainkaan niin päräyttävä kuin aiemmat osat, mutta uppoaa kyllä hauskana aavikkohupina. Lopputekstien aikana kuultava Tina Turnerin hittibiisi We Don't Need Another Hero innoittaa kasarihurmiolliseen yhteislauluun.

Pisteytys: 6/10
 
The Day of the Jackal - Shakaali
Ohjannut Fred Zinnemann
Iso-Britannia & Ranska 1973, 143 min.
Rikos, Trilleri
Pääosissa: Edward Fox, Terence Alexander, Michael Auclair
 
 
 
 
Nautinnollisen jännittävä takaa-ajotarina sijoittuu 1960-luvun alun Pariisiin. Terroristijärjestö palkkaa salamurhaajan (Fox), jonka on määrä tappaa presidentti Charles de Gaulle. Ranskan tiedustelupalvelu saa tapauksesta vihiä, mutta salaperäinen shakaali on aina askeleen edellä. Oivan jännäritarinan lisäksi elokuva tarjoaa silmiähivelevän kaupunkiloman entisajan Eurooppaan.

Pisteytys: 8/10
 
Imitation of Life - Suurinta elämässä
Ohjannut Douglas Sirk
USA 1959, 125 min.
Draama
Pääosissa: Lana Turner, Juanita Moore, Susan Kohner, Sandra Dee, John Gavin

 
 
Douglas Sirk on melodraaman mestari! Kahden äiti-tytär -parin elämää seuraava draama kuljettaa taitavasti ja tasapuolisesti jopa neljää rinnakkaista tarinaa. Vuodet vierivät, tyttäret varttuvat ja vaikeudet seuraavat toisiaan. Teemaksi kohoaa yhtäältä rasismi, toisaalta naisen ja eritoten äitien itsenäisyys. Juanita Moore ja Susan Kohner nappasivat rooleistaan Oscar-ehdokkuudet.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti