keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Booksmart (2019)

Ohjannut Olivia Wilde
USA 2019, 102 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein

We are not one-dimensional. We are smart and fun!

Vuosikurssi 2019 on valmis jättämään high schoolin taakseen. Viimeisen koulupäivän aikana hikariystävykset Amy (Dever) ja Molly (Feldstein) huomaavat, ettei tiukka ahertaminen olisi sittenkään kannattanut. He ovat jääneet paitsi kaikista bileistä ja riennoista, mutta rajusti bailanneet koulutoveritkin ovat saaneet aivan kelvollisia opiskelupaikkoja. On aika ottaa vahinko takaisin ja ryhtyä metsästämään viimeisen illan suurimpia sekoilubileitä.

Booksmart keskittyy onnistuneesti kahden nuoren naisen keskinäiseen ystävyyssuhteeseen. Molemmilla on omat unelmansa ja ihastuksensa, mutta mikään ei varasta valokeilaa ystävyyssuhteen kuvaamiselta. Teinikomediassa on raikkautta ja hyvää rytmiä, mutta kankea huumori tuntuu ajoittain tylsältä ja pahimmillaan kiusalliselta. Ystävyystarina on kuitenkin niin hyvä, ettei komedian kömpelyys pääse liikaa vaivaamaan. Lisäpisteitä Booksmartille on annettava kasuaalista queeriudesta, seksipositiivisesta asenteesta ja luontevasta räväkkyydestä.

Vaikka huumori ei suurimmalta osaltaan purrut minuun, moni Booksmartin katsoja on saanut elokuvasta makeat naurut. Useita kriitikoita miellyttänyt elokuva ei kuitenkaan ole pelkkä sketsimaraton, vaan myös vakavastiotettavaa draamaa. Jatkuuko kouluaikojen ystävyys, kun arki muuttuu? Booksmart on Olivia Wilden esikoisohjaus, jota on toistaiseksi seurannut hieman keskinkertaisemmin menestynyt draamatrilleri Don't Worry Darling (2022). Uusia ohjaustöitä on kuitenkin tekeillä jo iso liuta, joten jospa Booksmartin menestys vielä toistuisi ja ylittyisi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti