tiistai 24. syyskuuta 2024

The Farewell - Jäähyväiset (2019)

Ohjannut Lulu Wang
USA & Kiina 2019, 100 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Awkwafina, Shuzhen Zhao

Isn't it wrong to lie?
 
Kiinalais-amerikkalainen Billi (Awkwafina) on läheinen isoäitinsä Nai Nain (Zhao) kanssa, vaikka he asuvat eri puolilla maailmaa. Kun Nai Nailla todetaan vakava keuhkosyöpä, Billin perhe päättää lähteä Kiinaan jäähyväisvisiitille, tekosyynään erään serkun hääjuhla. Harhautusta tarvitaan, sillä Nai Nai ei saa missään nimessä tietää sairaudestaan. Perinteiseen kiinalaistyyliin surun taakka päätetään kantaa muiden perheenjäsenten kesken, mutta Billistä kiinalaisvalheita on vaikea sietää.

Lulu Wangin (s. 1983) ohjaama ja käsikirjoittama elokuva perustuu alkutekstien mukaan "tosielämän valheeseen". Jäähyväiset kertookin paljon kiinalaisesta kulttuurista ja samalla kulttuurierojen välissä elämisestä. Billillä on paljon pureskeltavaa: kuinka sietää salattua surua ja lapsuuden katoamista? Onko hän enää kiinalainen laisinkaan, kun viimeisetkin omien juurien rippeet ovat katoamassa? Aiheet ovat vakavia, mutta teemaa käsitellään taitavasti myös komedian avulla.

Jäähyväiset on taitava draamakomedia, jonka omintakeinen perhedynamiikka tuntuu realistiselta. Kaikki hahmot ovat rakkaudella luotuja! Indie-elokuvaksi Jäähyväiset on saanut osakseen paljon kehuja ja huomiota. Elokuva on Lulu Wangin toinen ohjaustyö. Esikoinen Posthumous (2014) ei ole menestynyt järin hyvin, mutta jospa Wangilta on lupa odottaa vielä toista yhtä kiehtovaa filmiä kuin Jäähyväiset. Tällä erää esituotannossa on teos, jonka idea kytkeytyy japanilaisdraamaan Isänsä poika (2013). Aasialaisen kulttuurin käsittely siis kenties jatkuu seuraavassakin Wang-filmissä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti