torstai 29. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa VII (Kauhuvuosi 2019 vol 2)

The world's a hungry place.

Päivän tekstissä perataan viime viikon tapaan vuoden 2019 kauhufilmejä. Tällä kertaa esillä ovat perinteisempään tyyliin hyytävät säikyttelyfilmit: näistä kahta yhdistää Stephen King ja onpa kolmannessakin oiva ripaus Kingin tarinoista tuttua tunnelmaa. Vaan onko näistä valtavirran kauhuelokuvista enää mihinkään?
 

Scary Stories to Tell in the Dark
Ohjannut André Øvredal
USA, Kanada & Hong Kong 2019, 108 min.
Kauhu
Pääosissa: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Gabriel RushHalloweenia riehakkaasti viettävä nuorisojoukko päätyy autiotaloon, josta löytyy outo satukirja. Kirjan sivut alkavat jälleen täyttyä itsekseen ja niinpä karmiva kohtalo uhkaa jokaista onnetonta sielua, joka jalallaan astui kummitustaloon tuona kohtalokkaana yönä. Keppostelijat saavat ansionsa mukaan!

Scary Stories to Tell in the Dark perustuu kulttisuosion saaneeseen samannimiseen kirjasarjaan (1981─1991). Tapahtumat on sijoitettu 1960-luvun lopun yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin, joka toki sopii viime vuosina muodissa olleeseen retrokauhuun. Idea on hyvä, mutta se olisi ansainnut hieman mietitymmän toteutuksen. Vaikka tarina on kliseisyydessään tyhjänpäiväinen, ainakin karmivat möröt ovat onnistuneita. Filmi välttää keskinkertaiseksi pelotteluviihteeksi sellaista kaipaaville.

Pisteytys: 5/10

It Chapter Two - Se: Toinen luku
Ohjannut Andy Muschietti
Kanada & USA 2019, 169 min.
Kauhu
Pääosissa: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Bill SkarsgårdPikkukaupunki Derryn viemäreissä asusteleva Pennywise-pelle (Skarsgård) on jälleen herännyt horroksestaan, ja entiset kaverukset kokoavat voimansa nitistääkseen mystisen pahuuden. Paluu nuoruuden lähteille herättää uinuneet muistot, jotka toverukset olisivat mieluummin unohtaneet.

Stephen Kingin romaaniin pohjautuva filmi jatkaa tarinaa, jonka aloitti elokuva Se (2017). Jos ensimmäinen elokuva oli hienoisen lupaava, tarinan toisen luvun voisi vetää alas viemäristä. Se: Toinen luku on ulkoisesti tyylikkään näköistä kauhua, mutta sisältö on täyttä huttua. Elokuvasta voisi helposti leikata pois ainakin puolet, sillä tyhjänpäivänen tarina junnaa paikoillaan tuskastuttavasti lähes kolme tuntia. Muuta piinaa elokuvasta ei oikein irtoakaan, sillä lukemattomat möröt ja alituinen rääkyminen alkavat haukotuttaa jo ennen puoliväliä.

Pisteytys: 3/10

Doctor Sleep
Ohjannut Mike Flanagan
Iso-Britannia & USA 2019, 152 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff CurtisStephen Kingin samannimiseen romaaniin (2013) perustuva Doctor Sleep herättää Overlook-hotellin kummitukset jälleen henkiin. Hohdon (1977/1980) jatko-osan päähenkilö on aikuiseksi varttunut Dan Torrance (McGregor), joka on hyvää matkaa kulkemassa kohti isältään perittyjä alkoholiongelmia.  Danin on kuitenkin ryhdistäydyttävä, sillä "hohtavat" lapset tarvitsevat hänen apuaan.
 
Mike Flanagan on rohkeasti tarttunut melko vaikeaan aiheeseen, onhan Kingin kirjojen ja Hohto-elokuvankin maine melkoinen. Doctor Sleep onnistuu välttämään pahimmat karikot ja toimii ihan kohtalaisesti sekä jatko-osana  että itsenäisenä elokuvanaan. Hieman tiiviimmällä toteutuksella ja ideoiden terävöittämisellä filmi voisi olla roimasti parempikin. Elokuva ei harmillisesti pääse samalle tasolle kuin Flanaganin käsikirjoittama ja ohjaama, suorastaan loistava The Haunting of Hill House -sarja (2018), vaikka samankaltaista tunnelmaa on toisinaan aistittavissa.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti