keskiviikko 24. lokakuuta 2018

8 x Halloween: osa VI (Se, 2017)

Time to float.
Klassikoiden uusintaversiot ovat tämän tästä muodissa. Tänä vuonna ensi-iltansa on juuri saanut Halloweenin (1978) remake, kun taas viime vuoden näkyvin uusinta oli Stephen Kingin romaaniin Se (1986) perustuva samanniminen elokuva. Stranger Thingsin (2016─) ynnä muun kasariromantiikan kaudelle Se osuu kuin pellennenä naamaan, mutta onko uusintafilmatisointi kaiken saamansa hehkutuksen arvoinen?

It - Se
Ohjannut Andy Muschietti
USA & Kanada 2017, 135 min.
Kauhu, Trilleri, Draama
Pääosissa: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn WolfhardYhdysvaltain Mainessa on pieni Derryn kaupunki, joka pintapuolisesta tavallisuudestaan huolimatta poikkeaa monesta muusta samanlaisesta tuppukylästä. Tämän tästä Derryn lapsia katoaa jäljettömiin, mutta katoamiset unohtuvat nopeasti. Kun Bill Denbroughin (Lieberher) pikkuveli katoaa mystisesti ja julistetaan kuolleeksi, Bill ja hänen koulukiusattujen tovereidensa joukko ryhtyy selvittämään Derryn mysteeriä. Nokkelat lapset pääsevät painajaismaisten kokemustensa avulla kotikaupunkiaan piinaavan kirouksen jäljille ja päättävät tehdä tapahtumista lopun.

Se on tarinansa puolesta melko uskollinen mukaelma Stephen Kingin alkuperäiskertomuksesta, mutta elokuva sijoittaa lapset 1950-luvun sijaan 1980-luvulle. Vuonna 2019 ilmestyvässä jatko-osassa tapahtumat on määrä tuoda nykyaikaan, kun taas Kingin romaanissa aikuistuneet päähenkilöt palasivat lapsuutensa kaupunkiin 1980-luvulla. Aikaratkaisu toimii ja muutenkin tarinalinja pysyy hetkittäin jopa paremmin kasassa kuin Kingin aivan liikaa paisuneessa järkäleessä. Myös elokuvan visuaalinen maailma on onnistunut.

Vaikka hyviäkin puolia löytyy, kokonaisuutena Se on yllätyksetön turhake. Erinomaisten nuorten päätähtiensä ansiosta elokuva olisi parhaimmillaan Stand By Me (1986) -henkisenä lapsuus- ja nuoruuskuvauksena, mutta orastava draama hukkuu turhaan sähellykseen. Kauhuelementit ovat täysin kulunutta tusinatavaraa ja rasittavaa shitfuck-rääkymistä. Pelle Pennywise (Skarsgård) ei vedä vertoja hyytävälle Tim Currylle vuoden 1990 Se-versiosta, vaikka aivan samaa hahmoa tuskin olisi kannattanutkaan yrittää luoda. Kunnon idea ja ainutlaatuisuus tästä uudesta hahmosta kuitenkin puuttuu. Tämä Se jää edeltäjänsä tapaan kerran katsottavaksi puolivillaiseksi viihdykkeeksi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti