lauantai 27. lokakuuta 2018

Tini zabutykh predkiv - Menneitten sukupolvien varjot (1964)

Ohjannut Sergei Paradžanov
Neuvostoliitto 1964, 97 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Ivan Mykolaichuk, Larisa Kadochnikova, Tatyana Bestayeva

You have already gone to the other world.
Nuorukainen Ivanko (Mykolaichuk) rakastuu Marichkaan (Kadochnikova), jonka on tuntenut lapsesta saakka. Isien tekojen varjo kuitenkin laskeutuu nuoren lemmen ylle kylmänä ja pakahduttavana onnettomuutena, sillä heidän isänsä ovat aikanaan kohottaneet kirveet toisiaan vastaan. Lopulta rakastavaisten onni katkeaa Marichkan kuolemaan ja Ivanko kadottaa kaiken elämänilonsa.

Menneitten sukupolvien varjot (engl. The Shadows of Forgotten Ancestors) on folkloristinen draama, joka valloittaa henkeäsalpaavalla kauneudellaan ja omintakeisella tunnelmallaan. Nopearytminen tarina ja kiehtova kansanperinteiden kuvasto vievät silmänräpäyksessä ukrainalaisen hutsuli-heimon maailmaan, jossa tarut ovat vielä totta ja mystisyyden perintö elää voimakkaana. Lähes runollista kuvaustyötä ja kameran kaikkivoipaisuutta ei voi kuin ihailla. Symbolistinen elokuva perustuu ukrainalaisen Mykhailo Kotsiubynskyn samannimiseen romaaniin (1911).

Ukrainan, Armenian ja Georgian elokuvakulttuuriin suuresti vaikuttanut ohjaaja Sergei Paradžanov (1924─1990) tallasi omia polkujaan ankarasti kontrolloidussa ja valvotussa Neuvostoliitossa. Valtiojohto edellytti taiteilijoilta kommunismin päämääriä edistävää sosialistista realismia, johon Parjanov ei suostunut taipumaan ja joutui lopulta maksamaan mielipiteistään vankeudessa. Maailmalla Parjanovin näkemys sai osakseen kiitosta ja myös Menneitten sukupolvien varjot otettiin vastaan ylistyssanoin.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti