The Queen
Ohjannut Stephen Frears
Iso-Britannia, USA, Ranska & Italia 2006, 103 min.
Historia, Biografia, Draama
Pääosissa: Helen Mirren, James Cromwell, Alex Jennings, Michael Sheen
The Queen kuvaa kuningatar Elisabeth II:n (Mirren) edesottamuksia mediamylläkän myrskynsilmässä Dianan kuoleman jälkeen. Mielenkiintoisesti rajattu kertomus tarkastelee monarkian muutosta ja pysyvyyttä modernissa maailmassa. Vankimpienkin instituutioiden täytyy vastata ajan henkeen, etteivät lakkaisi olemasta. Helen Mirren palkittiin roolistaan Oscarilla, mutta elokuvan muut ehdokkuudet (mm. paras elokuva) jäivät lunastamatta.
Pisteytys: 8/10
Restless
Ohjannut Gus Van Sant
USA 2011, 91 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase
Gus van Santin synkkähuumorinen teiniromanssi Restless ei loista omaperäisyydellään, kiihkeästä erikoisuudentavoittelusta huolimatta. Elokuva kertoo kuolemaa harrastavasta Enochista (Hopper) ja tämän syöpää sairastavasta tyttöystävästä Annabelista (Wasikowska) ─ eli filmi on masentava teiniversio klassikosta Harold ja Maude (1971). Käsikirjoitus on jäytävän huono, eikä ohjaustakaan parane kehua. Muutamista tyylikkäistä kuvista ja puvuista huolimatta koko elokuva on silkkaa turhanaikaista ja epäuskottavaa lässytystä.
Pisteytys: 2/10
Kimi no na wa. - Your Name.
Ohjannut Makoto Shinkai
Japani 2016, 106 min
Animaatio, Fantasia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi
Valtavaan suosioon noussut japanilaisanimaatio Your Name kertoo kahden teinin erikoisesta yhteydestä. Maalaistyttö Mitsuha (Kamishiraishi) ja tokiolaispoika Taki (Kamiki) eivät tunne toisiaan, mutta vaihtavat tämän tästä kehoja. Oudon ilmiön takaa paljastuu vähitellen mystinen tapahtumasarja. Perusidealtaan juoni on mielenkiintoinen, mutta kerronta on ärsyttävää tyylillistä sekasotkua: mukana on kehnoa huumoria, oudon j-rockin rytmittämiä vauhdikkaita hetkiä, täyttä fantasiaa ja hieman liian lipevää sielujen harmoniaa. Animaatio on näyttävää eritoten maisemakuvauksissa. Jokusista onnistumisista huolimatta en pääse kiinni Your Namen osakseen saamaan hehkutukseen. Ehkäpä siksi, että animen maailma on itselleni niin vieras tyylilaji tai kenties olen köpötellyt liian kauaksi teini-iän ihmeellisestä kaikkivoipaisuudesta.
Pisteytys: 5/10
The Snowman - Lumiukko
Ohjannut Thomas Alfredson
Iso-Britannia, USA & Ruotsi 2017, 119 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg
Rikostutkija Harry Hole (Fassbender) tutkii Lumiukoksi tituleeratun sarjamurhaajan tapausta Norjassa. Jo Nesbøn Lumiukko (2007) on ehdottomasti lukemisen arvoinen dekkari, mutta menestysromaanin elokuvaversio on täysi pannukakku. Siedettävää kuvausta lukuunottamatta yhtikäs mikään ei toimi ja koko paketti sulaa käsiin. Mikäli kirja on vielä lukematta, elokuvaa on syytä välttää: koko juoni kerrotaan jo ensimmäisessä kohtauksessa.
Pisteytys: 2/10
Pisteytys: 2/10
Life, Animated
Ohjannut Roger Ross Williams
USA 2016, 92 min.
Dokumentti, Animaatio
Pääosissa: Owen Suskind
Oscar-ehdokkaaksi yltänyt dokumentti Life, Animated kertoo autistisen Owen Suskindin suhteesta Disney-animaatioihin. Owen lakkasi puhumasta kolmevuotiaana, mutta rakkaiden Disney-klassikoiden ansiosta perhe oppi kommunikoimaan Owenin kanssa. Dokumentissa on mukana Owenin itsensä kirjoittama animaatiotarina, jossa Disney-animaatioista tuttu sidekick-joukko seikkailee Owenin kanssa. Dokumentti on sympaattinen tarina oman äänen löytämisestä, vaikka se toki tuntuukin hieman Disney-mainokselta.
Pisteytys: 6/10
Coco
Ohjannut Lee Unkrich & Adrian Molina
USA 2017, 105 min.
Animaatio, Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Anthony Gonzales, Gael García Bernal, Benjamin Bratt
Musiikkia rakastava poika Miguel (Gonzalez) tempautuu vahingossa kuolleiden maailmaan etsimään juuriaan. Oscar-palkitussa (paras animaatio & laulu) Cocossa piisaa hauskoja yksityiskohtia ja upea animaatiojälki hivelee silmiä. Pixarin lempeä tarina toimii jälleen, vaikka pääpiirteissään juoni kulkeekin kaikkia koukkujaan myöten tuhanteen kertaan tallattuja polkuja. Lapsille suunnatussa elokuvassa hienoinen ennalta-arvattavuus ei haittaa eikä aikuiskatsojakaan turhaudu, vaikka loppuratkaisun arvaakin hyvissä ajoin.
Pisteytys: 8/10
La Vie de bohème - Boheemielämää
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Ranska, Italia & Ruotsi 1992, 103 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Matti Pellonpää, André Wilms, Kari Väänänen, Evelyne Didi
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Ranska, Italia & Ruotsi 1992, 103 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Matti Pellonpää, André Wilms, Kari Väänänen, Evelyne Didi
Henri Murgerin samannimiseen romaaniin (1851) perustuva Boheemielämää esittelee nimensä mukaisesti rosoisen romanttista taiteilijaelämää Pariisissa. Muusikko Schaunard (Väänänen), kirjailija Marcel Marx (Wilms) ja kuvataiteilija Rodolfo (Pellonpää) muodostavat tiiviin kumppanuuden, mutta taiteilijoiden vapaus katkeaa, kun albanialainen Rodolfo karkoitetaan Ranskasta. Myös jatkuva köyhyys asettaa elämäntyylille omat haasteensa. Aki Kaurismäen tulkinnassa sielukas mutta vaatimaton elämä saa lämpimän koomisen vivahteen eikä tragediaakaan unohdeta. Näyttelijäsuoritukset ovat priimaa: varsinkin ranskaa taitamattoman Matti Pellonpään roolityö on täyttä timanttia, kuten aina.
Pisteytys: 9/10
Pisteytys: 9/10
Hei Veikka. Kiinnostaisikohan sua arvioida talkoovoimin tekemämme toiminta- ja kauhuleffa Lääkekoe? Leffa on tehty täysin harrastelijoiden voimin, mutta silti lopputulos on varsin onnistunut ja ainakin erikoinen. Lääkekoe-elokuvan voi katsoa ilmaiseksi YouTubesta. https://youtu.be/qnHnie1v550
VastaaPoistaPistetään leffa muistiin, kiitos linkistä!
Poista