torstai 28. helmikuuta 2019

All That Heaven Allows - Kaikki minkä taivas sallii (1955)

Ohjannut Douglas Sirk
USA 1955, 89 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Jane Wyman, Rock Hudson, Gloria Talbott

You were ready for a love affair, but not for love.
Douglas Sirk (1897─1987) tunnetaan mehukkaan yltäkylläisistä melodraamoistaan, joita voidaan pitää television saippuasarjojen esikuvina. Kaikki minkä taivas sallii on suoranainen oppikirjaesimerkki täyteläisestä romanssista: keski-ikäinen leski Cary Scott (Wyman) rakastuu nuoreen puutarhuriin Ron Kirbyyn (Hudson), mutta mitä asiasta tuumaavat Caryn teini-ikäiset lapset saati seurapiireissä juoruilevat ystävättäret?

Sirkin viehättävä kerronta saa rinnalleen maalailevan musiikin, kuvien herkulliset värit ja hetkittäin lähes lumikkimaisen siirappiset maisemat. Valojen ja lavasteiden maailma huokuu aikansa Hollywoodia ja tuo valkokankaalle saavuttamattoman haavemaailman, jonka tapahtumiin on silti helppo löytää vastine tosielämästä. Riipaiseva hetki on esimerkiksi Caryn surullinen joulunvietto, jolloin katkera menetyksien sarja täydentyy yksinäisellä tulevaisuudella. Kotoa muuttavat lapset jättävät jälkeensä vain television, nykyaikaisen lesken siveän seuralaisen.

Kaikki minkä taivas sallii on armottoman hurmaava korostetussa kohtalokkuudessaan, mutta tarina ei silti lässähdä ylilyönteihin. Vaikka juonen kulku on kliseisyydessään helppo arvata ennakkoon, on kertomuksen etenemistä silti nautinnollista seurata. Kuvaelmaa syventää dramaattinen vastakkainasettelu rikkaiden tekopyhimysten sekä maanläheisten, aitojen ihmisten välillä. Vaakalaudalla on myös tietyn yhteiskunnallisen aseman saavuttaneen lesken maine, jota kielletty romanssi nyt uhkaa. Mutta elokuva muistuttaa, että omaa sydäntään kannattaa kuunnella.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti