tiistai 26. helmikuuta 2019

Viy - Velho (1967)

Ohjannut Konstantin Ershov & Georgiy Kropachyov
Neuvostoliitto 1967, 77 min.
Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Leonid Kuravlyov, Natalya Varley

A curse upon you! With the wings of a bat!
Neuvostoliittolainen kauhufantasia kertoo tarinan nuoresta munkista Khomasta (Kuravlyov), joka joutuu kohtalon johdattamana karmeiden yliluonnollisten tapahtumien äärelle. Khoma määrätään noidaksi epäillyn nuoren naisen (Varley) ruumiinvalvojaisiin, ja tehtävä on kauhistuneelle nuorukaiselle syystäkin epämieluisa: Khoma kun on jo taannoin joutunut noita-akan narriksi.

Nikolai Gogolin tarinaan Viy (1835) perustuva elokuva on saanut useita tulkintoja, joista tämän filmin lisäksi tunnetuin on Mario Bavan goottikauhu Paholaisen naamio (1960). Mainitsematta ei malta jättää myöskään Gogolin tarinaa hyvin löyhästi hyödyntävää hömppää Viy 3D (2014), joka oli ilmestyessään melkoinen hitti sekä Venäjällä että Ukrainassa, josta Gogolkin on kotoisin. Tämä vuoden 1967 adaptaatio erottuu joukosta edukseen kansanperinteeseen voimakkaasti vivahtavalla fantasiakuvastollaan ja myös siksi, että Velho on ensimmäinen neuvostoliittolainen kauhuelokuva.

Systemaattisen sensuurin Neuvostoliitossa kauhu oli käärittävä tuhtiin folkoristiikkaan, jotta teos saatiin siirrettyä valkokankaalle. Lopputulos tuntuu hieman vanhahtavalta ainakin Hollywoodin aikajanalla, jolla mitattaen Velho osuu aika tasaisesti  Psykon (1960) ja Manaajan (1973) puoliväliin. Sympaattisuus ei kuitenkaan ole lainkaan pahitteeksi, sillä painajaismateriaalin ei täydykään olla kauhun itseisarvo. Velhon mielikuvituksellinen toteutus ja kivat efektit viehättävät, ja onnistuvatpa moninaiset pahuuden ilmentymät aiheuttamaan muutamaan otteeseen myös kylmiä väreitä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti