lauantai 2. helmikuuta 2019

Tammikuun elokuvat 2019

Roma
Ohjannut Alfonso Cuarón
Meksiko & USA 2018, 135 min.
Draama
Pääosissa: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina AutreyAlfonso Cuarónin ylistetty Roma uudelleenlämmittää neorealismin perintöä meksikolaisissa slummeissa, ohjaajan omissa lapsuusmaisemissa. Cuaronin muistoista voimansa haaliva elokuva seuraa perhe-elämää pääosin rikkaan perheen palvelijan Cleon (Aparicio) näkökulmasta, ja taltioi hienosti arkisen voimattomuuden suurten tapahtumien varjoissa. Kymmenen Oscarin ehdokas on kannuksensa ansainnut, mutta aivan täydellinen elokuva ei silti ole. Niin kaunis ja monin tavoin onnistunut kuin Roma onkin, kokonaisuuden ainutlaatuisuus tuntuu ainakin ensinäkemältä piilevän vain siinä, ettei tällaisia elokuvia kerta kaikkiaan enää tehdä.

Pisteytys: 8/10

Black Panther
Ohjannut Ryan Coogler
USA, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea & Australia 2018, 134 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. JordanBlack Panther kertoo nimikkosankaristaan, rikkaan ja salaisen Wakanda-valtion tarumaisesta kuninkaasta T'Challasta (Boseman). Tulisiko T'Challan avata Wakandan salaisuudet ulkomaailmalle vai suojella kansaansa? Kehuttu leffa osuu ajankohtaisiin aiheisiin muun muassa huikealla afrofuturismillaan, ja juuri sen vuoksi elokuvassa on paljon hyvää ja kertomisen arvoista. Marvel-sarjan rasitteena ovat kuitenkin muistia koettelevat juonilinjat ja väsyttävän ylimitoitetut toimintakohtaukset.

Pisteytys: 7/10

Per un pugno di dollari - Kourallinen dollareita
Ohjannut Sergio Leone
Italia, Espanja & Länsi-Saksa 1964, 99 min.
Lännenelokuva
Pääosissa: Clint Eastwood, Gian Maria Volonte, Antonio Prieto


Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin läpimurtoteos Kourallinen dollareita (engl. A Fistful of Dollars) perustuu Akira Kurosawan Onnensoturiin (1961). Muukalainen (Eastwood) saapuu kylään, jossa kaksi sukua taistelee keskenään. Ulkopuolinen katsoo parhaaksi usuttaa tappelupukarit lopulliseen taistoon kieron juonen avulla. Jäyhän tunnelmallisessa filmissä hiekka pöllyää ja luoteja ei säästellä! Elokuva aloittaa Leonen erinomaisen dollaritrilogian, jonka jatko-osat ovat Vain muutaman dollarin tähden (1965) sekä legendaarinen Hyvät, pahat ja rumat (1966).

Pisteytys: 8/10

Per qualche dollaro in più - Vain muutaman dollarin tähden
Ohjannut Sergio Leone
Italia, Espanja & Länsi-Saksa 1965, 132 min.
Lännenelokuva
Pääosissa: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonte


Dollaritrilogian keskimmäisessä osassa kaksi palkkasoturia, Monco (Eastwood) ja Mortimer (Van Cleef), ovat saman roistojoukon jäljillä. Manco tavoittelee keikasta kasaa kahisevaa ja Mortimer puolestaan halajaa päästää päiviltä roistopäällikkö El Indion (Volonte). Vain muutaman dollarin tähden tuo valkokankaalle samat ikoniset elementit kuin Kourallinen dollareita, mutta mukana on myös uutta. Mainitsemisen arvoinen uutuus on näyttelijä Lee Van Cleef, jonka jo parikymmentä vuotta jatkunut ura kohosi kukoistukseensa dollaritrilogian roolien ansiosta.

Pisteytys: 8/10

The Ballad of Buster Scruggs
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA 2018, 133 min.
Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Tim Blake Nelson, Willie Watson, James Franco, Liam Neeson, Zoe Kazan, Tom WaitsCoenin veljesten elokuvat ammentavat usein aineksiaan lännenfilmeistä, ja niinpä The Ballad of Buster Scruggs kokoaa yhteen elementtejä tuon ikivihreän lajityypin eri puolilta. Lännenantologian pienet tarinat yhdistelevät ja venyttelevät genrerajoja, mutta kaikkia nivoo yhteen musta huumori. The Ballad of Buster Scruggs on viihdyttävä kokoelma, joka toisintaa ja uudistaa lännenklassikoita: mieleen nousee väkisinkin välähdys niin Aavikon lain (1946) Shakespeare-lausunnasta kuin myös Stagecoachin (1939) kiehtovista keskusteluista.

Pisteytys: 8/10

Darkest Hour - Synkin hetki
Ohjannut Joe Wright
Iso-Britannia & USA 2017, 125 min.
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben MendelsohnWinston Churchill (Oldman) on jäänyt historiaan Iso-Britannian pääministerinä, joka luotsasi maansa läpi toisen maailmansodan vaikeiden vuosien. Sota-ajan kabinetteihin keskittyvä biografia on visuaalisesti näyttävä ja synkkä poliittinen trilleri, mutta osin kyse on myös perinteisehköstä vaikeuksista voittoon -elämäkerrasta. Gary Oldmanin roolisuoritusta on kehuttu laajalti ja Churchillin osa toi Oldmanille lopulta odotetun Oscarin.

Pisteytys: 7/10

Solo: A Star Wars Story
Ohjannut Ron Howard
USA 2018, 135 min.
Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Alden Ehrenreich, Joonas Suotamo, Woody HarrelsonStar Wars -filmien lisäosa kertoo Han Solon (Ehrenreich) nuoruusvuosista, ja wookie-puvussa hikoilee Chewbaccaa näyttelevä suomalainen Joonas Suotamo. Elokuva ei tarjoa yllätyksiä, vaan pysyy liian arasti kiinni tutuissa ja turvallisissa konventioissa. Hyvätkin ideat jäävät toteutusta vaille valmiiksi. Eipä ihme, että lopputulos tuntuu vain hätäisesti kyhätyltä easter egg -rahastukselta.

Pisteytys: 4/10

Una Mujer Fantástica - Fantastinen nainen
Ohjannut Sebastián Lelio
Chile, Saksa, Espanja & USA 2017, 104 min.
Draama
Pääosissa: Daniela Vega, Francisco Reyes
Marinan (Vega) miesystävä Orlando (Reyes) kuolee ja Marina joutuu vaikeuksiin Orlandon vihamielisten omaisten kanssa. Marinan kohtaamat asiat ärsyttävät, ahdistavat ja tekevät transfobian näkyväksi. Suunnilleen jokaista sivuhenkilöä tekisi mieli motata, mutta Marina sivaltaa vain muutamilla harkituilla sanoilla. Hahmo on rakennettu hyvin: melko vaiteliaana pysyvä Marina ei toimi "kuten olisi järkevää", vaan kuten tahtoo. Fantastinen nainen pureutuu tärkeään aiheeseen, mutta kerronnallisesti elokuva voisi olla paljon monisyisempikin.

Pisteytys: 7/10

Johnny Got His Gun - Sotilaspoika
Ohjannut Dalton Trumbo
USA 1971, 111 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Timothy Bottoms, Kathy Fields, Donald SutherlandDalton Trumbon ainoa ohjaustyö kertoo pasifistisen tarinan ensimmäisen maailmansodan tuhoamasta nuorukaisesta. Elokuva pohjautuu ohjaajan omaan, samannimiseen romaaniin (1938). Trumbo on oiva tarinankertoja, mutta ei kuitenkaan ohjaajana yllä aivan samaan kuin käsikirjoittajana. Olisikohan elokuvan ohjaajaksi alun perin kaavailtu Luis Buñuel luonut unimaisemissa harhailevasta tarinasta eheämmän kokonaisuuden? Tällaisenaan Sotilaspoika on rakenteeltaan paikoin kankea ja tunnelma hieman turhan sentimentaalinen, mutta kertomus tietenkin koskettaa ja jättää vakavan mietteliääksi.

Pisteytys: 7/10

Fyre
Ohjannut Chris Smith
USA 2019,  97 min.
Dokumentti

Vuonna 2017 Bahamalla järjestettiin kohuttu Fyre-festivaali, jonka luksusta lupaileva ennakkomarkkinointi paljastui täydeksi sumutukseksi. Ylellisten bileiden sijaan vieraita odotti infrastruktuuriton monttu täynnä asumiskelvottomia telttoja. Aiheesta on ehditty tehdä jo kaksi dokumenttia, joista tämä Netflixin versio avaa mielenkiintoisesti 2010-luvun some-epätodellisuuksia.

Pisteytys: 7/10

My Dead Dad's Porno Tapes
Ohjannut Charlie Tyrell
USA 2018, 14 min.
Lyhytelokuva, Dokumentti, Biografia

Charlie Tyrell pyrkii ymmärtämään edesmennyttä isäänsä tämän epämääräisen jäämistön avulla. Etäiseksi jääneen isän roinien seasta sekä omien ja muiden perheenjäsenten muistilokeroista löytyykin onneksi kiinnostavia tarinanpalasia. Pieni isämuistelo kasvaa ylisukupolviseksi kertomukseksi siitä, miten isovanhempiemme teot ja kokemukset vielä vaikuttavat meihin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti