torstai 25. heinäkuuta 2024

Black Panther (2018)

Ohjannut Ryan Coogler
USA 2018, 134 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Danai Gurira
 
Wakanda forever!

Wakanda on ulkoisesti köyhä ja sulkeutunut afrikkalaisvaltio, mutta todellisuudessa maa kukoistaa salaperäisen vibraniumin ansiosta. Maan tuore kuningas T'Challa (Boseman) on yllättäen vaikeiden valintojen edessä: tulisiko Wakandan edistys paljastaa ja valjastaa vibranium maailman kärsivien hyväksi? Vai olisiko turvallisinta jatkaa sulkeutumisen tiellä, vain omaa kansaa suojellen?

Black Panther on Marvel-universumin 18. elokuva, joka on saanut toistaiseksi yhden jatko-osan (Black Panther: Wakanda Forever, 2022). Sen lisäksi elokuvan hahmot seikkailevat jokusissa muissa Marvel-filmeissä, kuten koko Marvel-sarjan tyyliin kuuluu. Tämän elokuvan voi kuitenkin mainiosti katsoa ilman muuta Marvel-tuntemusta, vaikka toki kaikkien filmien katsominen sitoo kertomuksen osaksi laajempaa supersankarimaailmaa. Black Panther on muuten hyvin tavanomaista Marvel-toimintaviihdettä, josta kuitenkin kiinnostavan tekee tarinan voimakas afrofuturismi ja tarinan ajankohtainen sävy. Vastakkainasetteluiden aika näkyy kerronnassa.

Kuten Marvel-leffoille tavallista on, myös Black Panther oli valtaisa kassamagneetti. Vuoden 2018 ensi-illoista sen edelle kiri ainoastaan toinen Marvel-filmi, Avengers: Infinity War (2018), joka tosin ei saanut osakseen aivan yhtä ylistävää vastaanottoa. Sen sijaan Black Panther menestyi esimerkiksi Oscareissa, josta kotiinviemisinä tuli muun muassa ansaittu palkinto parhaista sävellyksistä. Elokuva muistettaneen myös pääosaa näytelleestä Chadwick Bosemanista (1976─2020), jonka menehtyminen langetti varjon pantterisarjan jatkolle. Seuraavassa osassa kuningas onkin kuollut, mutta supersankarisarja ei vielä hyydy.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti