maanantai 22. lokakuuta 2018

8 x Halloween: osa V (Paholaisen morsian, 1968)

The bride of chaos... The rider upon the beast...
Viisikymmentä vuotta sitten elokuvasalien hämärissä nautittiin ensimmäistä kertaa lukuisista kauhuklassikoista, joista mainittakoon ainakin Elävien kuolleiden yö ja Rosemaryn painajainen. Olisin kernaasti nostanut teosten rinnalle listalta uupuvan japanilaiskauhun Kuronekon (1968), mutta harmillisesti en saanut elokuvaa mistään käsiini. Aivan luokattomaan korvikkeeseen ei sentään ole tyytyminen, nimittäin päivän leffa on Draculasta (1958) tunnetun ohjaaja Terence Fisherin Paholaisen morsian.

The Devil Rides Out - Paholaisen morsian
Ohjannut Terence Fisher
Iso-Britannia 1968, 95 min.
Kauhu
Pääosissa: Christopher Lee, Charles Gray, Patrick Mower, Nike ArrighiOkkultismiin erikoistunut herttua Nicholas de Richelau (Lee) epäilee ystävänsä Simonin (Mower) sekaantuneen mustaan magiaan. Simonin kotoa löytyvä pentagrammi ja muut oudot merkit paljastavat de Richelaun arvion oikeaksi ja hän pääsee mystisen saatananpalvontakultin jäljille. Nyt tehtävänä on pelastaa viattomat sielut ennen kuin on liian myöhäistä.

Paholaisen morsian perustuu Dennis Wheatleyn romaaniin The Devil Rides Out (1934), jonka päähenkilö Nicholas de Richelau seikkaili aikanaan myös kymmenessä muussa kirjassa. Pimeyden voimia tutkiva aristokraatti on päässyt valkokankaalle kahdesti. Paholaisen morsiamen lisäksi kirjoista ensimmäinen The Forbidden Territory (1933) filmatisoitiin samannimisenä vuonna 1934, joskin päähenkilön nimi vaihdettiin elokuvaversiota varten.

Kauhuohjaajana profiloituneen Terence Fisherin (1904─1980) Paholaisen morsian syntyi uran loppupuolella pitkän kokemuksen siivittämänä.  Vaikka elokuva sijoittuukin modernille 1920-luvulle, sen tunnelma huokuu Fisherin tavaramerkiksi muodostunutta goottikauhua. Elokuvassa on hyvät hetkensä, mutta vastapainoksi myös hieman kömpelöä kerrontaa eikä tarina nappaa täysillä mukaansa. Okkultismikauhujen genressä Paholaisen morsian on syytä noteerata, joskaan kovin suureksi klassikoksi elokuvasta ei ole.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti