lauantai 6. lokakuuta 2018

Il vangelo secondo Matteo - Matteuksen evankeliumi (1964)

Ohjannut Pier Paolo Pasolini
Italia & Ranska 1964, 137 min.
Historia, Biografia, Draama
Pääosissa: Enrique Izaroqui, Margherita Caruso, Ferruccio Nuzzo

Many are called, but few are chosen.
Matteuksen evankeliumi (engl. The Gospel According to St. Matthew) perustuu nimensä mukaiseen Raamatun osioon: kertomus esittelee Jeesuksen (Izaroqui) elämänvaiheet syntymästä aina ristiinnaulitsemiseen ja kuolemaan saakka. Neorealismin perinteestä voimaa ammentava elokuva on toteutettu pitkälti amatöörinäyttelijöiden avulla karuissa Etelä-Italian maisemissa.

Matteuksen evankeliumi kuvaa Jeesuksen opetuslapsineen ja vanhempineen tavallisina ihmisinä ilman ylenpalttista gloriaa. Jeesus itse esitetään hymyttömänä ja tulenpalavana agitaattorina. Anakronistisesti Jeesusta on toisinaan luonnehdittu oman aikansa kommunistihipiksi, ja tämän elokuvan Jeesus-hahmossa toki on aimo tuulahdus punaväriä. Ohjaaja Pier Paolo Pasolini (1922—1975) oli tunnettu kommunisti, jonka ajatusmaailma heijastunee hienoisesti Jeesuksen voimakkaassa hahmossa. Pasolini oli myös ateisti, ja ehkäpä juuri uskonnonharjoittamisen painolastista vapaana hän saattoi tuoda tuhannesti kerrottuun aiheeseen realistisen näkökulman.

Elokuvan poliittisesta tai uskonnollisesta sanomasta ei välttämättä saa täydellistä selvyyttä, mutta ainakin esteettisistä ansioistaan elokuvaa voinee vain kiitellä. Matteuksen evankeliumi tarjoaa kauniin runollisen elämyksen, jonka mystiikka syntyy karusta maanläheisyydestä ja kiehtovasta musiikista. Matteuksen evankeliumi ei oikeastaan yritä niinkään luoda jälleen yhtä kuvaelmaa Jeesuksen tarinasta, vaan pikemminkin se pyrkii tarkastelemaan sitä, miten tavalliset ihmiset tuota tarinaa esittävät, kokevat ja tulkitsevat. Onnistunut elokuva sai ilmestyessään positiivisia arvioita ja ohjaajan maineesta huolimatta filmi keräsi peräti kolme Oscar-ehdokkuutta.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti