lauantai 24. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa VI (Kauhuvuosi 2019 vol 1)

After life is over, the afterlife goes on.
 
Vuosi 2019 tanssitti valkokankaille läjäpäin kauhuelokuvia ─ ainakin määrä tuntuu suurelta, kun vertailee tämän epäonnen vuoden ensi-iltamääriin. Tästä tekstistä löytyy kolme viime vuonna ensi-iltansa saanutta viihdepläjäystä, joiden lisäksi ensi viikolla luvassa on hieman puhdasverisempiä kauhuelokuvia. Viime vuoden kauhuista mainittakoot myös Ari Asterin folk-pastissi Midsommar (2019) sekä Jordan Peelen kaksoisolentokauhu Us (2019).

 
The Dead Don't Die
Ohjannut Jim Jarmusch
USA, Ruotsi & Etelä-Afrikka 2019, 104 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny


 
Centervillen pikkukaupungissa tapahtuu kummia, kun hautausmaan mullat alkavat tutista ja elävät kuolleet laahautuvat kaduille. Itse asiassa koko maapallo vaikuttaa nyrjähtäneen akseliltaan ja kenties juuri sen vuoksi zombit ovat könynneet Centervillen poliisivoimien vaivaksi. Kokemattoman virkavallan onneksi outo hautausurakoitsija Zelda Winston (Swinton) tarjoaa auttavan miekkakätensä, vaikka mitäpä väliä millään oikeastaan on. Ehkä zombeja osattiin jo vähän odottaakin.
 
Jim Jarmuschille tyypilliseen lakoniseen huumoriin luottava The Dead Don't Die on kivannäköinen tunnelmapala, joskaan ei järin hauska. Elokuvan zombit ovat ryömineet lahdattavaksi suoraan George Romeron Kuolleiden aamunkoitosta (1978) ja samasta lähteestä on ammennettu inspiraatiota myös yhteiskuntakriittiseen sanomaan. Elokuva kritisoi kulutusyhteiskuntaa ja välinpitämättömyyttä ilmastonmuutosta kohtaan. Piittaamattomuuden teema on läsnä elokuvassa esimerkiksi siten, että yksi päähenkilöistä saattaa vain ilmoittaa jättäneensä kässärin lukematta. Tuskallinen välinpitämättömyys on tarkoitushakuista, mutta jättää liiankin lattean jälkimaun.

Pisteytys: 6/10

Ready or Not
Ohjannut Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
USA & Kanada 2019, 95 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Samara Weaving, Adam Brody, Mark OBrien
Nuori morsian Grace (Weaving) joutuu viettämään hääyönsä epätavallisissa merkeissä. Aviomiehen suku on rikas ja omalaatuinen: jokainen suvun uusi jäsen pakotetaan pelaamaan peliä, jonka valinnassa Gracea ei onnista. Luvassa olisi voinut olla vain rauhallinen erä shakkia, mutta tuota pikaa tuore vaimo joutuu puukkohippasille uppo-oudon kartanon sokkeloisille käytäville.

Ready or Not on idealtaan hauska, mutta jutun juju ehtii silti käydä hieman tylsäksi ennen tarinan sangen ennakoitua loppuratkaisua. Tarinaa ja ohjausta täytyy kuitenkin kehuakin: kauhukomedia on vaikea lajityyppi, mutta Ready or Not onnistuu ihailtavan taitavasti tasapainoilemaan hankalasti yhdistettävien elementtien välillä. Lopusta voi muuten bongata hauskan asuviittauksen Terrence Fisherin okkultismikauhu Paholaisen morsiameen (1968).

Pisteytys: 6/10

Crawl
Ohjannut Alexandre Aja
USA, Serbia & Kanada 2019, 87 min.
Trilleri, Kauhu
Pääosissa: Kaya Scodelario, Barry Pepper 
Valtava myrsky vyöryy kohti Floridaa ja evakuointi on täydessä tohinassa. Kriisin hetkellä omaisten tavoittaminen on tärkeää, ja niinpä nuori Haley (Scodelario) yrittää kuumeisesti saada yhteyden isäänsä (Pepper). Lopulta isäpappa löytyy kotitalon kellarista, jonne on tunkeutunut muuan kutsumaton vieras. Eipä aikaakaan, kun koko talo kotikatua myöten on muuttunut vesipetoja kuhisevaksi myrskynsilmäksi.

Creature Feature -filmi on syntynyt Tappajahain (1975) pitkässä jälkiaallokossa. Suurta laatua ei ole odotettavissa, mutta Crawl ei sentään onneksi ota itseään turhan vakavasti! Päähenkilö on hyvä ja leffan lähtökohta riittää jännärin ideaksi. Harmi vaan, ettei lupaavasti alkava jännitys millään pysy yllä, vaikka muutamia väristyksiä jättimäiset alligaattorit tarjoavatkin. Kerran katsottava pulikointi sopii aivojennollaukseen, ja vain sitä varten filmi kaiketi on tehtykin.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti