torstai 22. lokakuuta 2020

8 x Halloween: osa V (Amerikan psyko, 2000)

 
Did you know I'm utterly insane?
 
Millennium toi mukanaan uudenlaisia kauhuelokuvia, joista suosituimmiksi kohosivat japanilaisten kauhujen jenkkiversiot (esim. The Ring, 2002) sekä kidutuskauhut (esim. Saw, 2004). Päivän filmi ei suoranaisesti ole kauhu, vaikka genren perinteisiin kytkeytyykin. Elokuvan päähenkilössä on jotain samaa kuin 1990-luvun suosituissa kauhuelokuvissa, joissa pahantekijät olivat tavallisia mutta järkensä valon menettäneitä ihmisiä. Verikin lentää!


American Psycho - Amerikan psyko
Ohjannut Mary Harron
USA 2000, 101 min.
Trilleri, Komedia
Pääosissa: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas




Bret Easton Ellisin samannimiseen romaaniin (1991) perustuva Amerikan psyko on juppiklassikko, jossa enemmän on enemmän ja mikään ei koskaan riitä. Päähenkilö Patrick Bateman (Bale) on vauras menestyjä nousujohteisella uralla, timmissä kunnossa ja naisten ympäröimä. Materialismin kyynistämä mies ei kuitenkaan osaa tuntea muuta kuin ahneutta, vihaa ja äkillistä murhanhimoa.

Amerikan psyko tarkastelee kiinnostavasti 1980-luvun ─ ja miksei muidenkin aikojen ─ järjetöntä rikastumista ja luksukseen turtumista. Samalla elokuva kritisoi päähenkilöään, rikasta valkoista heteromiestä, jolle taivas on auki eikä mikään teko ole mahdoton. Jos on pätäkkää, on varaa olla mulkku! Elokuvan lopussa Bateman napsahtaa lopullisesti ja verilöyly yltyy, mutta entä sitten ─ mikään ei muutu. Pisteliäs sanoma tuskin voisi olla selvempi.
 
Ilmestyessään Amerikan psyko jakoi kriitikoiden mielipiteitä, mutta pääasiassa elokuvan voitaneen sanoa menestyneen mainiosti. Satiiri on kieroutuneen hauskaa, jännitys pitää sopivasti varpaillaan ja menevän meiningin kruunaa hilpeä soundtrack. Christian Bale tekee kerrassaan oivan roolityön napsahtavana sikailijana. Filmillä on huonosti menestynyt jatko-osa Amerikan psyko II (2002), jolla tosin ei ole juuri mitään tekemistä alkuperäisteoksen kanssa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti