sunnuntai 4. lokakuuta 2020

The Draughtsman's Contract - Piirtäjän sopimus (1982)

Ohjannut Peter Greenaway
Iso-Britannia 1982, 108 min.
Draama, Mysteeri, Komedia
Pääosissa: Anthony Higgins, Janet Suzman, Hugh Fraser

You sound as impotent by day as you perform by night!
Piirtäjän sopimus on 1690-luvun englantilaiselle maaseudulle sijoittuva murhamysteeri. Rouva Herbert (Suzman) palkkaa arvostetun taiteilijan herra Nevillen (Higgins) poikkeuksellisen kovalla summalla. Tehtävänä on piirtää 12 valikoitua kuvaa Herbertien maalaiskartanosta, ja työ on suoritettava aviomiehen poissaollessa. Päivät kuluvat ja lopulta tiluksilta löytyy eräs ruumis ─ elokuva ei paljasta murhaajaa enkä minä murhattua, sillä koko mysteeri on hauskempaa kokea itse.

Peter Greenaway (1942─) tunnetaan renessanssin ja barokin ajan maalauksia jäljittelevistä elokuvistaan, joista esimerkkinä mainittakoon Rembrandtin Yövartio-maalausta (1642) kuvaava Nightwatching (2007). Piirtäjän sopimus on Greenawayn ensimmäinen kokopitkä elokuva, jossa sommitelmat tuntuvat jo kuvatun aikakauden maalauksilta. Vaikutteita on otettu Rembrandtin lisäksi ainakin Vermeeriltä: kuvakielelle olennaisia ovat tummat taustat sekä valojen ja varjojen kontrastit (ns. chiaroscuro). Taiteilijan otteet ovat Greenawaylla muutenkin hallussa, joten mies laati elokuvassa syntyvät kartanopiirrokset omin käsin.

Piirtäjän sopimus on kaunis mutta hupsu performanssi, jossa on aimo annos brittiläistä mustaa huumoria. Itserakas, kohteliaisuuden paksuun viittaan kääriytynyt ylimystö nyrpistelee nenäänsä kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, ja valtavien peruukkien tunkkaisuus täyttää lähes joka otoksen. Kauniisiin sanoihin on kätketty piilomerkityksiä ja elokuva vilisee kuvasymboleita. Erilaiset yksityiskohdat ovat sen verran tärkeässä asemassa, että kaikkia ei varmasti voi huomatakaan ensimmäsellä katselukerralla. Jos ensikatselu jätti vielä hieman turhan häkeltyneeseen mielentilaan, toinen katselu saattaisi vielä parantaa mysteerin makua tuntuvasti.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti