keskiviikko 30. syyskuuta 2020

The Man Who Fell to Earth - Mies toisesta maailmasta (1976)

Ohjannut Nicolas Roeg
Iso-Britannia 1976, 139 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: David Bowie, Candy Clark, Rip Torn

What happens to you when you drink?
Humanoidi Thomas Jerome Newton (Bowie) saapuu maahan kaukaiselta planeetalta. Newtonin kotiplaneetta kärsii kuivuudesta, mutta maasta vettä löytyy vielä runsaasti. Vesilastin kuljettaminen avaruuden ääriin vaatii kulkupelin rakentamista, mutta älykkäälle Newtonille se ei ole ongelma. Paluumatkan esteeksi koituvat maalliset nautinnot ─ seksi, raha ja alkoholi.

Nicolas Roegin scifielokuva Mies toisesta maailmasta kuvaa kyltymättömiä himoja ja yksinäisyyttä materialistisessa maailmassa. Varsinainen juonenkuljetus on toisinaan liioitellunkin vaikeaselkoista seurattavaa. Loistavia sen sijaan ovat aivan yksittäiset hurjat kohtaukset, joissa kerrontaa venytetään unenomaisiin ulottuvuuksiin. Kulttimaineensa Mies toisesta maailmasta on ansainnut siksi, että pääroolissa nähdään kokaiinipöllyissä esiintyvä rocktähti David Bowie.
 
Ulkoavaruuden olentona esiintyminen ei ollut Bowielle vain yhden filmin mittainen keikka. Avaruusteeman kanssa flirttailu oli alkanut jo 1960-luvulla, ja 1970-luvun alussa syntyi legendaarinen alter ego, avaruudesta maahan saapunut rocktähti Ziggy Stardust. Elokuvan teon aikaan Bowie oli kohonnut maailmanmaineeseen, mutta ui silti syvissä vesissä. Paha huumeongelma ei mahdollistanut ihan tavallista roolisuoritusta, mutta jotain melko vangitsevaa Bowien tulkinnassa on. Se johtunee siitä, että Newtonin kuuluukin kuvastaa ulkopuolisuutta, outoutta ja addiktioita. Elokuvaroolin tunnelmia löytyy myös albumeilta Station to Station (1976) ja Low (1977), mutta itse elokuvassa Bowien musiikkia ei kuulla.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti