maanantai 28. syyskuuta 2020

La notte di San Lorenzo - Tähtikirkas yö (1982)

Ohjannut Paolo Taviani & Vittorio Taviani
Italia 1982, 107 min.
Draama, Sota, Fantasia
Pääosissa: Omero Antonutti, Margarita Lozano, Claudio Bigagli, Micol Guidelli

It's the night of shooting stars.
Toisen maailmansodan ratkaisutaistelut ovat käynnissä ja italialaisessa kylässä odotetaan kiihkeästi amerikkalaisten sotilaiden saapumista. Alueella partioivat fasistit tekevät kulkemisesta vaarallista, eikä edes kylän kirkko ole turvassa perääntyvien saksalaisten hävitysvimmalta. Osa asukkaista päättää silti jäädä kirkkonsa suojaan, kun toiset pakenevat yön pimeyteen etsimään pelastajiaan. Amerikkalaisia sotilaita etsivän joukon nuorimmainen on vasta kuusivuotias Cecilia (Guidelli), jonka mielikuvituksessa sodan kauhut sekoittuvat satujen maailmaan.
 
Veljekset Paolo Taviani (1931─) ja Vittorio Taviani (1929─2018) päätyivät ohjaamaan elokuvia 1960-luvulla eritoten neorealismin perinteen innoittamina. Tyylisuunnan piirteitä löytyy hyvin selkeästi myös tästä teoksesta, jota pidetään yhtenä Tavianin veljesten päätöistä. Tähtikirkas yö (engl. The Night of the Shooting Stars) menestyi hyvin jo aikanaan, ja se oli ehdolla esimerkiksi Kultaisen palmun saajaksi. Varsin vaatimattomin puittein toteutettu elokuva on ihailtavan vilpitöntä muistelukerrontaa, jossa sotatapahtumia käsitellään suurelta osin lapsen kokemusten kautta.
 
Tähtikirkas yö on tragedia, joka saa lapsikertojansa vuoksi lähes surrealistisia sävyjä. Lapsen kokemusmaailman kautta pelottava pakomatka on seikkailu, jossa koetaan hauskojakin hetkiä. Pahimmat surut muuttuvat unenomaisiksi kohtauksiksi, joissa paha saa palkkansa tai viattomana kuollut ystävä herää henkiin. Kaikesta kauheudesta Cecilia ei onneksi tiedäkään, mutta katsoja pääsee näkemään surua laajemminkin. Koskettavimmissa kohtauksissa ystävyys ja inhimillisyys muuttuvat sulaksi julmuudeksi yhdessä silmänräpäyksessä. Yhtäkkiä aikuisten maailma tuntuukin paljon absurdimmalta kuin lapsen mielikuvitus!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti