torstai 10. syyskuuta 2020

Body Heat - Huuma (1981)

Ohjannut Lawrence Kasdan
USA 1981, 113 min.
Rikos, Romantiikka, Draama
Pääosissa: William Hurt, Kathleen Turner, Richard Crenna

You aren't too smart, are you? I like that in a man.

Pakahduttava lämpöaalto on vallannut Floridan, mutta kaikille helteen suoma kuumuus ei ole tarpeeksi. Lakimies Ned Racine (Hurt) aloittaa kiihkeän suhteen naimisissa olevan Matty Walkerin (Turner) kanssa. Intohimo kasvaa rakkaudeksi ─ kumpaakaan Matty ei saa kurjasta avioliitostaan. Lemmensairas pariskunta haluaisi päästä eroon Mattyn aviomiehestä Edmundista (Crenna), eikä mikään tietenkään toimisi yhtä hyvin kuin yllättävä, kuolemaan johtava onnettomuus...

Huuma on film noirin perinteitä kunnioittava ja uudistava rikoselokuva. Tiukkojen sensuurisäädösten jälkeisenä aikana syntynyt filmi rohkenee ottaa sellaisia vapauksia, jotka eivät olisi olleet mahdollisia film noirien kulta-aikana. Viettelevä syntisyys on röyhkeää, vaikka paljasta pintaa ei kuitenkaan aivan täysin estottomasti esitelläkään. Hikisten kesäpäivien eroottinen lataus on silti käsinkosketeltavaa. Hiljalleen katsojalle ja Nedille selviää, ettei tuo kiihko kuitenkaan taida johtaa järkiratkaisuihin.
 
Lawrence Kasdanin esikoisohjaus tuntuu poikkeuksellisen kypsältä varsinkin onnistuneen käsikirjoituksen ansiosta. Kasdan käsikirjoitti elokuvan itse, ja juuri käsikirjoittajana hän on uraansa pääasiassa luonutkin: Kasdanin käsialaa ovat esimerkiksi Huuman kanssa samana vuonna ensi-iltaan tullut Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) sekä useampi Star Wars -filmi, tunnetuimpana Imperiumin vastaisku (1980). Jännittävä, intohimojen täyttämä tarina on viimeistelty pehmeän viettelevällä jazzilla ja osiinsa sopivilla näyttelijöillä.
 
Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti