tiistai 22. syyskuuta 2020

Trop tôt/Trop tard - Too Early/Too Late (1981)

Ohjannut Danièle Huillet & Jean-Marie Straub
Ranska & Egypti 1981, 100 min.
Dokumentti

The Peasants will rise up
Ranskalais-egyptiläinen dokumentti Trop tôt/Trop tard on köyhyyttä käsittelevä elokuvaessee. Vakaasti liikkuva kamera taltioi ranskalaisia ja egyptiläisiä maisemia kuin tasaista tahtia kääntyvä katse. Pysähtyminen tuntuu mielenosoitukselta. Kuvaan tarttuu peltoja, teitä, ihmismassoja ja lehmälaumoja, mutta ei ketään erityistä päähenkilöä. Ihmisen ─ eritoten talonpoikien ja työläisten ─ kädenjälki kuitenkin näkyy kaikkialla, minne kamera katsookin.
 
Kertojaääni (esim. Danièle Huillet) keskittyy kuvaamaan sitä, kuinka suuri osa alueen asukkaista on huono-osaisia tai millaisia taisteluita talonpojat ovat näissä paikoissa kokeneet. Friedrich Engelsiäkin siteerataan. Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon kotimaasta Ranskasta alkava dokumentti päättyy 1950-luvun Egyptiin, jolloin maassa alkoi arabisosialismin aika. Kuvaushetkellä Egypti tosin oli jo täysin toinen maa, jossa sosialismi oli hylätty ja tuloerot olivat kasvaneet hurjasti. Elokuvan ensi-illan tienoilla Hosni Mubarak nousi presidentiksi ja toi mukanaan korruption kitkerät tuulet.
 
Trop tôt/Trop tard on näennäisesti hyvin yksinkertainen teos, mutta silti ihmeen runsas ja ajatuksiaherättävä. Täytyy kyllä myöntää, että hidastempoinen elokuva on melko puuduttavaa seurattavaa, ja sen katselu olisi antoisinta täysin virikkeettömässä ympäristössä. On nimittäin melko ihailtavaa, miten yksinkertaisilla tavoilla elokuva tarkkailee eteen avartuvaa ympäristöä juuri sellaisena kuin se on. Näennäisesti mitään ei tapahdu, mutta katsettaan tarkentamalla huomaa, että tavallisten ihmisten arki on käynnissä jatkuvasti jokaisessa kuvassa. Historia on alati läsnä.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti