keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Gallipoli (1981)

Ohjannut Peter Weir
Australia 1981, 110 min.
Sota, Seikkailu, Draama, Historia
Pääosissa: Mark Lee, Mel Gibson

You're always so bloody cheerful.

Yksi ensimmäisen maailmansodan pahimmista verilöylyistä koettiin Gallipolin niemimaalla nykyisen Turkin alueella. Satojatuhansia kuolonuhreja vaatineessa taistelussa menehtyi poikkeuksellisen suuri määrä australialaisia ja uusiseelantilaisia sotilaita, jotka olivat liittyneet suursotaan vapaaehtoisina brittijoukkojen tueksi. Gallipolin merkityksestä kertoo se, että taistelun alkamispäivä on edelleen kansallinen muistopäivä sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa. Tietenkin Gallipolin painajaisesta on tehty liuta elokuvia, joista kansainvälisestikin tunnetuin lienee Peter Weirin Gallipoli.

Kahden nuorukaisen kasvutarina seuraa Archyn (Lee) ja Frankin (Gibson) ystävystymistä ja yhteisiä seikkailuja. Juoksukisoissa kilpakumppaneina tavanneet velikullat hitsautuvat nopeasti yhteen, ja kirkasotsaisen innokas Archy saa houkuteltua Frankin matkaansa kohti kaukomailla riehuvaa suursotaa. Miekkoset värväytyvät armeijaan vapaaehtoisina, ja suuri seikkailu odottaa! Varsinaisiin sotatapahtumiin päästään vasta aivan kertomuksen loppupuolella. Symboliseksi kasvava ratkaisu on toimiva: sota oli lopulta nuoruuden ja viattomuuden loppu.

Gallipoli oli arvattaenkin suuri menestys kotimaassaan Australiassa. Maailmalla filmi ei lipputuloissa mitaten ole menestynyt järin näyttävästi, vaikka kriitikot teosta ovatkin kehuneet. Oikeisiin sotatapahtumiin ja Gallipolista kerrottuihin tarinoihin pohjautuva elokuva on rehellinen kuvaus sodan raadollisuudesta. Nuoruuden elämänjanoa, kunnianhimoa ja seikkailullisuutta vasten katsottuna sodan järkyttävyys nimittäin tuntuu vielä musertavammalta, ja loppu on väistämättä sydäntäsärkevä. En keksi, mitä elokuvassa olisi voitu tehdä toisin, mutta kunnon intensiivisyys saavutetaan vasta filmin loppupuolella ─ syy voi tietenkin aina olla katsojassakin. Mikäli uudempi sotadraama 1917 (2019) kolahti, myös Gallipoli on varmasti näkemisen arvoinen.
 
Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti