sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Toukokuun elokuvat 2024

Fire of Love
Ohjannut Sara Dosa
Kanada & USA 2022, 98 min. 
Dokumentti, Biografia
 
 
 
 
 
Kahden vulkanologin liitto on täynnä tuhkaa ja tulikiveä eli yhteistä intohimoa maan alla piileviä voimia kohtaan. Arkistomateriaalista veikeästi koostettu dokumentti kuvaa pariskunnan haastavaa ja vaarallista kenttätyötä laavavirtojen pyörteissä. Pieneltä tuntuu ihmisen mahti luonnonvoimien rinnalla! Taitavasti tehty elokuva oli ehdolla dokumentti-Oscarin saajaksi.
 
Pisteytys: 8/10
 
Don't Come Knocking
Ohjannut Wim Wenders
Iso-Britannia, Ranska, Saksa & USA 2005, 122 min.
Draama, Lännenelokuva
Pääosissa: Sam Shepard, Jessica Lange, Tim Roth
 
 
 
 
Lännenelokuvien tähti Howard Spence (Shepard) kartaa kuvauksista ja lähtee etsimään perhettään. Onko hänestä isäksi aikuiseksi varttuneelle pojalle, jota ei ole koskaan tavannut? Wim Wendersin draama palaa Paris, Texasin (1984) teemoihin ja tunnelmiin, mutta keskinkertaisimmin eväin. Tarina ei oikein vie minnekään, mutta western-kulissien ja modernin maailman kohtaaminen viehättävät.

Pisteytys: 6/10

Leningrad Cowboys Meet Moses
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Saksa & Ranska 1994, 94 min.
Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Matti Pellonpää, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen
 
 
 
Ekassa Leningrad Cowboys -elokuvassa (1989) tötteröpäät matkustivat Siperiasta Amerikkaan ─ jatko-osassa rokkarit palaavat Eurooppaan. Edeltäjä on vielä ihan hauska, mutta jatkis ei jaksa oikein edes hymähdyttää. Aki Kaurismäen uralle mahtuu siten yksi hieman heikko lenkki, vaikka tietynlaisella huumorintajulla tästäkin matkasta jotain iloa irronnee. On elokuvassa kuitenkin mahtavat musat, ja Matti Pellonpään viimeisen roolityön vuoksi teoksen viitsii kyllä katsoa.

Pisteytys: 4/10
 
Gekitotsu! Satsujin ken - The Street Fighter
Ohjannut Shigehiro Ozawa
Japani 1974, 91 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Shin'ichi "Sonny" Chiba, Goichi Yamada, Yutaka Nakajima
 
 
 
Legendaarisessa kamppailulajielokuvassa tapaamme karateka Takuma Tsurugin (Chiba), jonka häikäilemättömän likaiset tappovoimat ovat kovan koetoksen edessä. Sonny Chiba julmistelee pääroolissa tyylikkään ilmeikkäästi! Verisen väkivaltafilmin vaikutus näkyy ainakin Quentin Tarantinon tuotannossa ja useissa tappeluteemaisissa videopeleissä.

Pisteytys: 7/10

The Longest Day - Atlantin valli murtuu
Ohjannut Ken Annakin, Andrew Marton & Bernhard Wicki
USA 1962, 178 min.
Sota, Toiminta, Historia, Draama
Pääosissa: John Wayne, Robert Ryan, Henry Fonda, Paul Anka
 
 
 
Normandian rannat kuhisevat sotilaita kesäkuussa 1944, sillä toisen maailmansodan kohtalonhetket ovat lähellä. Useiden maiden ohjaajien ja näyttelijöiden yhteisenä suurtuotantona tehty elokuva seuraa D-Dayn tapahtumia brittien, jenkkien, ranskalaisten ja saksalaisten näkökulmasta. Elokuva on tavallaan tarkkaa ja tyylikkäästi kuvattua taisteludokumentaaria, mutta kuitenkin tyystin veretön voitonparaati. Aikalaisarviot olivat suopeita ja elokuva voitti Oscarin kuvauksestaan sekä näyttävistä tehosteistaan.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti