lauantai 8. kesäkuuta 2024

Mother! (2017)

Ohjannut Darren Aronofsky
USA 2017, 121 min.
Mysteeri, Draama
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris
 
Stop, they're ruining everything!

Pariskunta remontoi tulipalossa kärsinyttä kotiaan. Mies (Bardem) on kirjoitusblokista kärsivä runoilija, joka nauttii kuitenkin puolisonsa (Lawrence) ehdottomasta rakkaudesta ja janoaa valokeilassa paistattelua. Eräänä päivänä taloon saapuu kutsumattomia vieraita, joiden läsnäolo vaikuttaa naiseen ja mieheen eri tavoin. Nopeasti tapahtumat vyöryvät hallitsemattomiin suuntiin.

Mother! on painajaismainen elokuva ─ ei laadultaan, mutta tunnelmaltaan. Jennifer Lawrencen liioitellusti tulkitsema hahmo on jatkuvasti tapahtumien keskipisteessä, joihin hänellä ei tunnu olevan minkäänlaista kontrollia. Siksi elokuva etenee kuin uni, johon kuuluvat yllättävät äkkikäännökset ja epätodellinen ahdinko. Elokuva ei ole varsinaista kauhua, mutta se sisältää paljon groteskia ja ahdistavaa kerrontaa. Temaattisesti Mother! käsittelee epätasapainoista parisuhdetta, jonka kuvaus sekoittuu jopa raamatulliseen tarinaperinteeseen.
 
Ristiriitaisilla arvioilla tuomittu Mother! on Darren Aronofskyn tyylille uskollinen elokuva. Ahdistava  tunnelma, hienoinen epätodellisuus ja tarkoituksellinen vaikeaselkoisuus ovat ohjaajan tavaramerkkejä. Mother! ei kuitenkaan ole aivan niin onnistunut ja varma kuin samaa tyyliä edustavat Unelmien sielunmessu (1998) tai Black Swan (2010). Piinaava tunnelma kyllä rakentuu taidokkaasti yksinkertaisin tehokeinoin, mutta lopulta paha uni muuttuu miltei tahattoman koomiseksi hurlumheiksi. Tematiikka jää lopulta liian hämäräksi ja tyhjänpäiväiseksi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti