keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Ohjannut Martin McDonagh
Iso-Britannia & USA 2017, 115 min.
Draama, Komedia, Rikos
Pääosissa: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell
 
This is just the fucking start.
 
Missourilaisen pikkukaupungin kaduilla ajaa vihainen nainen. Mildred Hayesin (McDormand) tytär on kokenut väkivaltaisen kuoleman, mutta poliisi ei pääse tekijän jäljille. Suivaantunut Mildred pistää tuulemaan ja vuokraa kolme mainostaulua, joille hän lataa poliiseja piikitteleviä viestejä. Monien mielissä kuohahtaa, sillä poliisipäälliköllä (Harrelson) on muitakin taakkoja kannettavanaan.
 
Three Billboards on vihainen draamakomedia, jonka tähti on roolistaan Oscarilla palkittu Frances McDormand. Mildredin hahmo on täyttä terästä, mutta kuoren alla on herkkyyttä ja älyä. Hän elää yhteiskunnassa, jossa poliisit saattavat nuijia kenet vain ja misogynia rehottaa. Vakavista aiheista huolimatta elokuva on myös rehevän humoristinen ja toisinaan herkkä. Tarinassa on siinä mielessä toivoa, että typerinkin hahmo saattaa oivaltaa jotain tärkeää itsestään ja kanssaihmisistään.

Martin McDonaghin (s. 1970) mainio musta komedia menestyi erinomaisesti. Venetsiassa ensi-iltansa saanut elokuva oli ehdolla Kultaisen leijonan saajaksi ja McDonagh palkittiin käsikirjoituksestaan. Sittemmin ohjaaja-käsikirjoittajalta on ilmestynyt kehuttu The Banshees of Inisherin (2022), joka jatkaa tummasävyisen draamakomedian ja monisyisten hahmojen tematiikkaa. Toivottavasti tulossa on vielä lisääkin, sillä toistaiseksi elokuvien taso on ollut vakuuttava.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti