sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Paris, Texas (1984)

Ohjannut Wim Wenders
Länsi-Saksa, Ranska & Iso-Britannia 1984, 145 min.
Draama
Pääosissa: Harry Dean Stanton, Dean Stockwell, Hunter Carson
 
Is four years a long time?
 
Travis Henderson (Stanton) löytyy rähjäisessä kunnossa Teksasin erämaasta. Veli Walt (Stockwell) hakee vuosia kadoksissa olleen Travisin kotiinsa Los Angelesiin, jossa muistinsa menettänyt Travis ryhtyy hiljalleen etsimään yhteyttä itseensä, juuriinsa ja ympärilleen kerääntyneeseen perheeseen. Lopulta on tehtävä tiliä jälkipolvien kanssa, ja niinpä Travis lähtee poikansa Hunterin (Carson) kanssa etsimään Hunterin kadonnutta äitiä Teksasin syövereistä.

Toiveita, unelmia ja suuria pettymyksiä käsittelevä Paris, Texas on sympaattisin sävyin kerrottu surumielinen draama. Kertomuksen juonteet ovat sinällään traagisia, mutta pehmeä käsittelytapa luo tarinaan yllättävää lämpöä. Symbolinen road trip tuo mieleen Werner Herzogin Bruno S:n tarinan (1977), jossa muutama elämässään epäonnistunut saksalainen lähtee Yhdysvaltoihin etsimään parempaa elämää. Mutta kuten pessimistit tietävät sanoa, unelmat ovat pettymysten kivijalka.
 
Niin periamerikkalaiselta kuin Paris, Texas ulkoisesti näyttääkin, se on täysin eurooppalaista tuotantoa. Yhtäältä elokuva käsittelee yleisinhimillisiä aiheita ─ unelmia, pettymyksiä, muistoja ─ mutta myös suuria amerikkalaisteemoja. Matkan varrella kysytään monia olennaisia kysymyksiä vapaudesta ja sen hinnasta. Vertailukohdaksi sopii vaikkapa yhdysvaltalainen vapaiden teiden klassikko Easy Rider (1969). Eurooppalaisnäkökulma löytää miljööstä kiehtovia kuvakulmia, joissa suurten unelmien ja pettymysten maa näyttäytyy kuin unessa. Kultaisella palmulla palkittu elokuva oli aikalaismenestys, joka huomioitiin useissa eurooppalaisissa palkintojuhlissa; ei kuitenkaan Oscareissa.
 
Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti