sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Utu - kosto (1983)

Ohjannut Geoff Murphy
Uusi-Seelanti 1983, 104 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Anzac Wallace, Bruno Lawrence, Kelly Johnson

I feel no guilt.

Puolivälissä 1800-lukua Uusi-Seelanti oli sodassa. Taisteluita käytiin eurooppalaisvalloittajien ja maorien välillä, sillä alkuperäisväestö ei halunnut luovuttaa maitaan vieraiden käsiin. Näiden tapahtumien tiimellykseen sijoittuu Utu - kosto, jonka päähenkilö Te Wheke (Wallace) taistelee alkuun brittiarmeijan riveissä. Nähtyään sotilastovereidensa teurastaneen kotikylänsä asukkaat, Wheke tekee täyskäännöksen ja ryhtyy organisoimaan vastaiskuja kostaakseen brittien hirmutyöt.
 
Tunteikas teos tarkastelee alkuperäisväestön asemaa kolonialismin ikeessä. Tarinaa kerrotaan kiinnostavasti sekä brittien että maorien kannalta, ja sotatantereilta kaukana pysyvät siviilitkin joutuvat tahtomattaan väkivallan pyörteisiin. Utu pohtii verilöylyjen syitä ja seurauksia sekä sitä, miksi karismaattinen Te Wheke ei voi muuta kuin valita koston tien. Väkivallalla on aina pitkä varjo, ja näiden sotien perintöä niitetään Uudessa-Seelannissa edelleen.
 
Utu - kosto on tunnelmaltaan jopa hieman kummallinen, mutta silti tutuilla konventioilla rakennettu kertomus. Maori-perintöä kerrotaan hollywoodilaisittain, ja onpa elokuvaa jopa luonnehdittu sinällään osuvasti "maorien westerniksi". Menevä kertomus nousi aikansa ykkösteoksiksi kotimaassaan, mutta yleismaailmallinen aihe menestyi hienosti maailmallakin. Kolonialismi-teema on valitettavan tuttu aihe jokaisessa maailmankolkassa, joko suoraan tai välillisesti. Aihe on myös edelleen arka ja kipeä, minkä osoittaa jo vaikkapa Suomessa käytävän saamelaiskeskustelun tunteikkuus.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti