perjantai 8. tammikuuta 2021

The Natural - Voittajan paluu (1984)

Ohjannut Barry Levinson
USA 1984, 138 min.
Draama
Pääosissa: Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger
 
Do you wanna watch me sock a few dingers?
 
Nuori baseball-lupaus Roy Hobbs (Redford) on matkalla huipulle, mutta joutuu hautaamaan unelmansa saatuaan luodista. Vierähtää 16 vuotta, kunnes miltei nelikymppinen Roy viimein saa uuden mahdollisuuden todistaa häikäisevät taitonsa. Täysin tyhjästä ilmestyvän mystisen luonnonlahjakkuuden rehellisyys punnitaan, kun vaakakuppiin lastataan urheilupomojen salakähmäiset vedonlyöntirahat ja naisellinen viettelys.

Seuraan pesäpalloa, mutta baseballista en ymmärrä hölkäsen pöläystä, eivätkä lajia käsitä kaikki yhdysvaltalaisetkaan. Voittajan paluu onnistuu kuvaamaan lajia sen verran yksinkertaisesti ja kohokohtia korostaen, että huumaan pääsee helposti mukaan. Itse tarina on yllätyksetön ja jää urheilukohtauksille toiseksi. Kertomuksen symboliikka on lähes vaivaannuttavan kömpelöä, eikä jäyhän Robert Redfordin salaperäinen vaitiolo tee mysteeristä yhtään sen koukuttavampaa.

Romaaniin The Natural (1952) pohjautuva kertomus jää etäiseksi, johtuneeko se sitten vieraaksi jäävästä periamerikkalaisuudesta vai Royn hahmon liioitellusta sisäänpäinkääntyneisyydestä. Teemat ovat lähes kliseisiä amerikkalaisuuden kuvia: Roy nousee ryysyistä rikkauksiin ja tavallaan hän on myös oman onnensa seppä. Voittajan paluu menestyi aikanaan mukavasti ja sai pari Oscar-ehdokkuuttakin. Nostalgiseen menneisyyteen sijoittuva filmi tietenkin on jenkeissä urheiluelokuvien klassikko. Mutta milloinkas meillä tehtäisiin Tahko Pihkala -elokuva?

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti