lauantai 16. tammikuuta 2021

Amadeus (1984)

Ohjannut Milos Forman
USA, Ranska, Tsekkoslovakia & Italia 1984, 160 min.
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Scribbling and bibbling, bibbling and scribbling.
 
Faktaan ja runsaaseen fiktioon perustuva Amadeus vie ajassa 1800-luvun alkuun. Vanha ja raihnainen säveltäjä Antonio Salieri (Abraham) yrittää itsemurhaa, ja sairaalassa toipuessaan hän vuodattaa katkerimmat muistonsa häkeltyneelle papille. Kertomus vie 1700-luvun Wieniin, jossa muuan eriskummallinen säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozart (Hulce) sai kateellisen Salierin raivon partaalle. Missä määrin Salieri lopulta vaikutti Mozartin ennenaikaiseen kuolemaan?

Amadeus on mielikuvituksellinen kertomus kateudesta, petoksesta ja lahjakkuudesta. Vaikka tarina perustuu todellisuuteen vain löyhästi, fiktio tuntuu tarpeeksi uskottavalta ajatusleikiltä, johon on hauska lähteä mukaan. Keksityn legendan ja todellisten tapahtumien (joita kaikkia emme tiedäkään) välillä säilyy hauskan kutkuttava arvuuttelun tasapaino. Mestarilliselta tuntuu sekin, kuinka lämminhenkinen elokuva voidaankaan saada aikaiseksi murhayrityksestä ja sen tunnustamisesta.

Varsinaisen Mozart-kuumeen synnyttänyt Amadeus oli yksi ilmestymisvuotensa menestysteoksista ja kohosi Suomessakin vuoden toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi. Elokuva keräsi liudan pystejä ja puhdisti Akatemian palkintopöydän voittamalla peräti kahdeksan Oscaria (mm. paras elokuva). Suosio on helppo ymmärtää, sillä Amadeus on loisteliasta draamaa, omaperäistä komediaa ja musiikin ilotulitusta poikkeuksellisen hulppeassa miljöössä. Pienet pätkät tunnetuista oopperoista maustavat tarinaa ja nekin on tehty sangen taitavasti. Mainio spektaakkeli.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti