keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Beverly Hills Cop - Beverly Hills kyttä (1984)

Ohjannut Martin Brest
USA 1984, 105 min.
Toiminta, Rikos, Komedia
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Aston

You're some kinda cop, you know that!

Axel Foley (Murphy) on suulas ja kipakka poliisi, joka koettelee työnantajansa hermoja tempauksillaan. Kun Axelin ystävä murhataan ja tutkintaan lähetetään pari rauhallisempaa kaveria, napsahtaa mestarikytän pinna. Vuosilomansa varjolla Axel matkustaa Beverly Hillsiin nuuhkimaan murhamysteerin jälkiä ja aiheuttaa paikallisille poliiseille rutkasti päänvaivaa.

Beverly Hills kyttä on hilpeä toimintakomedia, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Menevän kasari-soundtrackin jammailun tahdissa kaahataan, ammuskellaan ja tehdään kepposia, eikä pitkästyä ehdi. Beverly Hills kyttä tuo raikkaita sävyjä vakavahenkisempien, 1970-luvulta tutuksi tulleiden poliisijännäreiden oheen. Sinällään tarinassa on vanhan kunnon poliisirainan ideaa, mutta komediaan onnistuneesti taipuvat näyttelijät tuovat filmiin oman sävynsä. Lupsakka huumori toimii pääasiassa mainiosti vielä vuosikymmeniä myöhemminkin.

Ilmestymisvuotensa isoimmaksi kassamagneetiksi pompannut kyttäkomedia osoittautui varsinaiseksi kultasuoneksi. Menestystä lypsettiin sittemmin vielä kahdella jatko-osalla (1987 ja 1994), joiden lisäksi neljättä touhutaan paraikaa Netflix-tuotantona. Elokuvasarja teki Eddie Murphysta ison tähden, jonka uran nousukiitoa kolmososan floppi tosin hieman tasoitti. Mitäköhän tästä elokuvasta olisi tullut, jos pääosaan olisi päätynyt alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Sylvester Stallone?

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti