tiistai 26. tammikuuta 2021

This Is Spinal Tap - Hei me rokataan! (1984)

Ohjannut Rob Reiner
USA 1984, 82 min.
Komedia
Pääosissa: Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer, Rob Reiner

Lick my love pump!

Mokumentti This Is Spinal Tap seuraa kuvitteellisen brittiyhtyeen Spinal Tapin kiertuetta Yhdysvalloissa. Bändiä haastattelee dokumentaristi Martin Di Bergi (eli ohjaaja Reiner itse), joka saa todistaa rokkareiden elämän villeimmät käänteet ja kiihkeimmät draamat. Kolmen pysyvän jäsenen yhtyeessä rumpalit menehtyvät mystisesti, levyn kansitaide kuohuttaa, jäsenet torailevat keskenään ja keikkapaikallekin voi eksyä ─ mutta vastoinkäymisistä huolimatta rock'n'roll ei kuole.

Tv-sketsien pohjalta ideoitu This Is Spinal Tap herkuttelee mehevillä rock-kliseillä. Niistä riittää hupia kokopitkän elokuvan täytteeksi, vaikka tarina ehkä ei kantaisikaan enää tätä pidempään. "Dokumentissakin" on parodian henkeä: kamerat vaeltelevat vaivaannuttavan lähellä, tuovat välillä kehiin kysymyksiään esittävän dokumentaristin ja arkistokuvaakin esitellään. Mieleen tulee väistämättä Ricky Gervaisin The Office -sarjan (2001─2003) mustaan huumoriin vivahtava tyyli.
 
Hilpeä leffa viittaa hauskasti 1960─1980-lukujen rock-musiikin kehityskaareen ja tunnettuihin yhtyeisiin. Parodiassa ei törppöjä sanoja ja tolloja tekoja säästellä, mutta toteutus on tehty kaikella rakkaudella musiikkia, muusikoita ja faneja kohtaan. Elokuvan saaman suuren suosion ansiosta Spinal Tap muuttui todeksi ja keikkoja on riittänyt. Bändin fiktiivinen levytysura sai niin ikään täydennystä, sillä yhtye on oikeastikin levyttänyt peräti kolme albumia.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti