perjantai 1. joulukuuta 2017

LUUKKU #1 ─ 110 vuotta sitten (Lyhytelokuvia, 1907)

John French Sloan: Movies (1907)
Joulukalenteri nro. III esittelee jälleen kiinnostavia elokuvia tasavuosikymmenten takaa ja 1001-listan ulkopuolelta. Vuosista 1917─2017 esittelyyn pääsee kaksi elokuvaa kustakin, mutta omien pyöreiden juhlavuosieni kunniaksi vuodelta 1987 elokuvia piisaa pyhän kolminaisuuden verran. Tässä ensimmäisessä luukussa tirkistellään 110 vuoden takaisille valkokankaille.

Ainakin suomalaisittain vuoden 1907 ehdottomasti kiinnostavin elokuva olisi Salaviinanpolttajat, ensimmäinen suomalainen näytelmäelokuva. Tunnetusti filmi on kuitenkin kadonnut, joten tyytyminen on vain siitä tehtyihin tutkimuksiin (ks. vaikkapa tämä teksti) sekä tänä vuonna ilmestyneeseen Juha Kuosmasen uusintaversioon. Harmi tosin, etten vielä ole sitä päässyt katsomaan. Tässäpä kuitenkin neljä muuta viehättävää lyhytelokuvaa Belle Époquen ajalta.


Le Cochon danseur
Ohjannut (ei tiedossa)
Ranska 1907, 4 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: (ei tiedossa)




Burleski-henkinen Le Cochon danseur kääntyy suomalaisittain tarkoittamaan tanssivaa porsasta. Nimensä mukaisesti elokuvassa seurataan valtavaan possupukuun sonnustautuneen tanssijan liikekieltä. Porsaan kanssa tanssii myös nainen, joka jostain syystä riipii vaatteet ujoksi heittäytyvän sian päältä. Raasu! Elokuvan päätteeksi nähdään vielä lähikuvaa porsaan ilmeikkyydestä; possuasu on kerta kaikkiaan mainio. Koominen pätkä tarjoaa myös välähdyksen vuosisadan alun teatterihupien tyylistä ja tunnelmasta. Tieto elokuvan ohjaajasta ja näyttelijöistä on kaiketi ajan saatossa kadonnut (tai sitten en vain penkonut tarpeeksi), mutta esiintyjät saattavat olla vaudeville-ryhmän taiteilijoita.
Le cochon danseur on yhä toiminnassa olevan Pathé-yhtiön varhaistuotantoa.

Pisteytys: 7/10

Les Kiriki, acrobates japonais
Ohjannut Segundo de Chomón
Ranska 1907, 3 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: (ei tiedossa)




Espanjalaissyntyinen, mutta uransa Ranskassa tehnyt Segundo de Chomón (1871─1929) oli varhaisen elokuvataiteen merkittävä vaikuttaja. Pathé-studiolla työskennellyt Chomón muun muassa loi erikoisefektejä, ohjasi, käsikirjoitti ja animoi. Tunnetuimmat efektinsä Chomón hoiteli Abel Gancen näyttävään klassikkoon Napoléon (1927). Les Kiriki, acrobates japonais esittelee hyvin Chomónin vinkeitä visioita. Elokuvan akrobatia-temppu on idealtaan yksinkertainen, mutta toimii loistavasti. Tätähän katsoisi pidempäänkin! Itse asiassa mokomaa tekniikkaa tekisi mieli kokeilla itsekin pienenä kotivideoprojektina ─ todennäköisesti oma fysiikka ei kuitenkaan riittäisi yhtä taitavaan suoritukseen.

Pisteytys: 8/10

Satan s'amuse
Ohjannut Segundo de Chomón
Ranska 1907, 9 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Fantasia
Pääosissa: Julienne Mathieu




Tummasävyinen mutta hilpeä Satan s'amuse (tai Satan at Play) esittelee Segundo de Chomónin ideoimia hauskoja pieniä trikkitemppuja. Elokuvan paholainen on kyllä aikamoinen tuhmeliini, sillä hän huvittelee taikomalla naisia kadoksiin. Lopulta pirulainen saa nenilleen. Elokuva muistuttaa pitkälti dramatisoitua taikuriesitystä, mutta maagiset temput tietenkin perustuvat elokuvakameran avulla tapahtuvaan silmänlumeeseen.

Pisteytys: 6/10

That Fatal Sneeze
Ohjannut Lewin Fitzhamon
Iso-Britannia 1907, 6 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Thurston Harris, Gertie Potter




Varhaisessa brittikomediassa setä (Harris) ja lapsukainen (Potter) koijaavat toisiaan tunkemalla pippuria toistensa lautasille, eikä aikaakaan kun kutkuttavaa maustetta päätyy kaikkialle. Tietenkin massiiviset aivastukset saavat lavasteet lentämään, ja lopulta pärskivä taata terrorisoi koko kaupunkia. Hauskassa pienessä elokuvassa viehättää se, miten näyttelijät välillä tiedostavat yleisön läsnäolon.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti