perjantai 15. joulukuuta 2017

LUUKKU #15 - 40 vuotta sitten (Rakkaus ei sula sateessakaan, 1977)

Perfect with spaghetti.
Elokuvavuosi 1977 pitää sisällään klassikon jos toisenkin. Ensimmäinen Star Wars tuli ensi-iltaan toukokuun lopuilla: sittemmin avaruusoopperalle on siunaantunut aika liuta jatko-osia, joista tuoreimman teoksen ensi-ilta oli muutama päivä sitten. Neljän vuosikymmenen takaisille valkokankaille scifiä toi myös perunamuusivuoristaan tuttu Kolmannen asteen yhteys, kepeämpää ja hempeämpää tunnelmaa sen sijaan tarjosi Woody Allenin Annie Hall. Edellämainittu myös voitti parhaan elokuvan akatemiapystin, vieläpä erään toisen romanttisen komedian nenän edestä. Tuo elokuva oli Rakkaus ei sula sateessakaan, klassisen lämminhenkinen romcom-hömppä.


The Goodbye Girl - Rakkaus ei sula sateessakaan
Ohjannut Herbert Ross
USA 1977, 111 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn CummingsPaula McFadden (Mason) on tanssija ja yksinhuoltajaäiti, jonka miesystävä häipyy yllättäen ja jälleenvuokraa pariskunnan asunnon ystävälleen Elliot Garfieldille (Dreyfuss). Niinpä Paula ja tämän kymmenenvuotias tytär Lucy (Cummings) joutuvat jakamaan asuntonsa outoja tapoja viljelevän näyttelijä-Elliotin kanssa. Mutta kuten romanttisissa komedioissa tapaa käydä, epämieluisa yhteiselo johtaa vähitellen Elliotin ja Paulan romanssiin.

Screwball-traditiota jatkava Rakkaus ei sula sateessakaan perustuu torailevan pääparin rakkaustarinaan, joka syttyy arkisen yhteenjoutumisen myötä. Osansa huvista tuo myös nokkela Lucy-tytär, jolle käsikirjoitetut sutkautukset ovat parempia kuin aikuisten sanailut. Erityisesti roolissaan kuitenkin loistaa Richard Dreyfuss, joka voitti työstään Oscarin. Kuten jo mainittua, koko leffa kisasi myös parhaan elokuvan palkinnosta. Annie Hallille se ei sentään vedä vertoja.

Rakkaus ei sula sateessakaan oli lipputuloissa mitattuna ilmestymisvuotensa menestysleffoja Yhdysvalloissa. Suomessa elokuva tuli ensi-iltaan vasta seuraavan vuoden maaliskuussa ja oli ensi-iltavuonnaan vasta 53. katsotuin filmi, eipä nyt aivan pohjanoteeraus sekään. Kokonaisuutena kepeäksi tarkoitettu tarina on hivenen kankea, mutta hömppä on silti onnistuneen lempeä ja hyvät näyttelijät pelastavat paljon.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti