sunnuntai 3. joulukuuta 2017

LUUKKU #3 ─ 100 vuotta sitten (Pieni rikas tyttö-parka, 1917)

Empty hearts. Empty lives. Empty homes.
Vuoden 1917 Hollywoodissa asteltiin tunnustellen kohti sittemmin klassiseksi kaudeksi nimettyä unelmatehtaan aikaa. Eräs aikansa Hollywoodin kuumimmista nimistä oli Mary Pickford (1892─1979), "America's Sweetheart", aikansa supertähti ja ensimmäinen Hollywood-miljonääri. Vuonna 1909 aloitettu näyttelijänura jatkui aina 1930-luvulle saakka, ja uransa jälkipuolella Hollywood-konkari toimi lisäksi tuottajana ja satunnaisesti myös käsikirjoittajana. Ohessa esitelty elokuva oli jälleen yksi menestys Pickfordin kattavassa tuotannossa, ja arvatenkin filmi lukeutui ilmestymisvuotensa suurimpien kassamagneettien joukkoon.


The Poor Little Rich Girl - Pieni rikas tyttö-parka
Ohjannut Maurice Tourneur
USA 1917, 65 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Draama
Pääosissa: Mary Pickford, Madlaine Traverse, Charles WellesleyRikkaalla tyttöraasulla Gwendolynilla (Pickford) on kaikkea paitsi ystäviä ja vanhempiensa rakkautta. Moisesta kohtalosta kertovan tarinan voisi kuvitella olevan tavalla tai toisella ankean opettavainen, mutta huumorin ja osuvien visuaalisten kerrontakeinojen ansiosta sävy ei muutu alleviivaavaksi sormenheristelyksi. Katharsis on ennalta-arvattava, mutta se sopii hellyyttävään tarinaan.

Mary Pickford on valtavan taitava, ilmeikäs ja valloittava näyttelijä. Kuten yllä jo todettua, vuoteen 1917 mennessä Pickford oli jo kohonnut korkealle Hollywoodin tähtitaivaalle. Pieni rikas tyttö-parka edustaa hyvin näyttelijän varsin tuottoisaa uraa, sillä siinä Pickford on itselleen sangen tyypillisessä roolissa ─ tai pikemminkin sellaisessa osassa, josta hänet parhaiten muistetaan. Moneen taipuva näyttelijä jäi ihmisten mieliin parhaiten lasten ja nuorten rooleista, vaikka vuonna 1917 hän oli sentään jo 25-vuotias.

Pieni rikas tyttö-parka on erinomaisen päätähtensä lisäksi muutoinkin valloittava elokuva. Kuten oheisesta kuvastakin voi huomata, jopa välitekstit on tehty varsin viehättäviksi. Ylipäätään elokuva on kaunis ja visuaalisesti onnistunut pieni klassikko. Ajaton tarina jäi elämään, ja rikkaasta tyttörukasta tehtiin samanniminen uusintaversio vuonna 1936. Tuota iloista musikaalia puolestaan tähditti aikansa lapsitähti Shirley Temple.

Pisteytys: 8/10

2 kommenttia:

  1. Tähän rinnalle sopii erinomaisesti niinikään Tourneurin ohjaama Sininen lintu (The Blue Bird, 1918). Katso ja ihastu, löytyy YT:sta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, nopean googlauksen perusteella vaikuttaa kyllä kerrassaan mainiolta - katselulistalle siis!

      Poista