lauantai 2. joulukuuta 2017

LUUKKU #2 ─ 100 vuotta sitten (Teurastaja, 1917)

Buster wants some molasses.
Vuonna 1917 tapahtui monta maailmanhistorian kannalta merkittävää seikkaa, joista muutamatkin olivat aikanaan jokseenkin mitättömän mediahuomion saaneita sattumuksia. Suomen suurruhtinaskunta itsenäistyi aivan kuin ohimennen yleislakon, elintarvikepulan ynnä muun hässäkän keskellä; tapahtuma oli niin koruton, ettei varsinainen itsenäistymisen päivämääräkään ollut kaikelle kansalle selvillä. Mikäli huterahkon aasinsillan avulla siirrytään valtameren taakse, saamme huomata siellä muuan tuntemattoman Buster Keatonin (1895─1966) astelevan ensimmäistä kertaa valkokankaalle. Sittemmin sivuosaa näytelleestä miehestä tuli yksi kaikkien aikojen komediatähdistä. Keatonin debyyttielokuva oli Roscoe Arbucklen (1887─1933) ohjaama lyhytkomedia Teurastaja, joka esitellään ohessa.

Monien varhaisten elokuvakasvojen tapaan myös Keaton ja Arbuckle olivat hankkineet esiintymiskokemusta hupaisista vaudeville-näytelmistä. Arbuckle tosin pääsi elokuva-alalle jo vuonna 1909 ja hänestä tuli vähitellen aikansa suosituimpia filmitähtiä. Buster Keaton aloittikin uransa Arbucklen sidekick-partnerina, ja yhteistyö jatkui hedelmällisenä aina vuoteen 1920 saakka. Arbucklen ura ja elämä päättyivät murheellisesti skandaaleihin, vaikeaan alkoholismiin ja lopulta sydänkohtaukseen alle viisikymppisenä.


The Butcher Boy - Teurastaja
Ohjannut Roscoe Arbuckle
USA 1917, 30 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Roscoe Arbuckle, Buster Keaton, Josephine StevensSekatavaramyymälässä tapahtuu, kun teurastaja (Arbuckle) säheltää asiakkaiden kanssa ja lempii myymälän omistajan tytärtä Almondinea (Stevens). Almondinen tapaaminen ei ole helppoa, sillä hän asuu vain naisille tarkoitetussa sisäoppilaitoksessa. Teurastajakin voi kuitenkin tarpeen vaatiessa pukeutua sievään mekkoon ja käyttäytyä fiinisti!

Teurastaja on kiinnostava lähinnä Keatonin ensiesiintymisen vuoksi, mutta toki elokuva viihdyttää muutoinkin. Varsinkin elokuvan loppupuolen toilailut ovat hauskoja, ja kahden mekkoihin ynnä rusetteihin sonnustautuneen kilpakosijan riitely kyllä kirvoittaa naurut. Vaikka Teurastaja on ensisijaisesti Roscoe Arbucklen show, Buster Keatonin ensiesiintyminen ei suinkaan ole pelkkä pieni vilahdus. Keaton näyttelee omalla nimellään erästä kaupan asiakasta ja esittelee mainiota fyysistä repertuaariaan.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti