tiistai 12. joulukuuta 2017

LUUKKU #12 - 50 vuotta sitten (Lapualaismorsian, 1967)

Liehu, punalippu, liehu!
Toissapäivänä Kuriton sukupolvi (1957) väläytti katsauksen kuudenkymmenen vuoden takaiseen nuorisoelämään villeine tansseineen ja purkanjauhamisineen. Mutta mitä tapahtuu nuorisolle vuosikymmenessä? Vuonna 1967 ensimmäiset hipit rantautuivat Helsinkiin, Jimi Hendrix konsertoi Kulttuuritalolla ja kotimaiset käännöshitit veivät kuulijansa Rööperiin sekä Kesäkadulle. Päivän elokuvassa puhaltaa toukokuisen lempeä tuuli, mutta ilmassa kipinöi muutosvastarinta!


Lapualaismorsian
Ohjannut Mikko Niskanen
Suomi 1967, 90 min.
Draama
Pääosissa: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori, Heikki KinnunenKäpy selän alla (1966) -menestyselokuvan innoittamana syntynyt Lapualaismorsian osuu 1960-luvun levottomaan ytimeen. Elokuvassa seurataan ylioppilasteatterin Lapualaisooppera-näytelmän harjoituksia ja myös nuorten teatterilaisten elämää näytelmäprojektin ulkopuolella. Opiskelijaradikaalien arkea ja juhlaa rytmittävät keskustelut politiikasta, maailmantuskasta ja muutoksen kaipuusta.

Parilla Jussi-pystillä palkittu elokuva on yhä varsin vetovoimainen kuvaus konservatiivisesta, mutta muutosvoimaisesta aikakaudesta, ja toki myös nuoruudesta. Nuoruuden palo ja opiskeluajan riemu on viehättävän tuttua katsottavaa. Myös pienet yksityiskohdat ajankuvassa kiehtovat: jos vuoden 2017 vappu oli kylmä, niin satoipa räntää myös vuonna 1967! Oma hupinsa on myös bongata elokuvasta lukuisia tuttuja henkilöitä sivurooleista. Teatterilavalla nähdään muun muassa Vesa-Matti Loiri, Kaisa Korhonen, Aulikki Oksanen ja Kaj Chydenius, jonka musisointia elokuvassa myös kuullaan.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti