maanantai 3. syyskuuta 2018

Elokuun elokuvat 2018

Spider-Man: Homecoming
Ohjannut  Jon Watts
USA 2017, 133 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr.Marvel on kertonut Spider-Manin syntytarinan jo pariin otteeseen (Spider-Man, 2002 & The Amazing Spider-Man, 2012), joten onneksi kolmannelle saagan aloitukselle ei nähty enää tarvetta. Sen sijaan Spiderman: Homecoming keskittyy tarkastelemaan sitä, miten hämiksen nahkoihin solahtanut teini-ikäinen Peter Parker (Holland) pyrkii todistamaan pätevyytensä Avengers-ryhmälle. Elokuva on hauskaa toimintaa, mutta ennen kaikkea onnistunut kuvaus vallattoman vaikeasta teini-iästä.

Pisteytys: 7/10

Tom of Finland
Ohjannut Dome Karukoski
Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa, Islanti & USA 2017, 115 min.
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: Pekka Strang, Jessica Grabowsky, Lauri TilkanenTom of Finland kertoo Touko Laaksosen (Strang) elämäntarinan aina sota-ajan värittämistä nuoruusvuosista 1980-luvun kuhinaan Yhdysvaltain taidepiireissä. Laaksonen totta vie ansaitsee oman elokuvansa, mutta Dome Karukosken teos on varsin riskitön ja hieman mitäänsanomaton. Pekka Strang tekee hyvän roolityön ja ylipäätään elokuvassa on jokusia onnistuneita, kauniin runollisia kohtauksia. Kokonaisuus vaan kaipaisi hemmetisti enemmän rajoja rikkovaa rohkeutta.

Pisteytys: 6/10

The Big Sick
Ohjannut Michael Showalter
USA 2017, 120 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray RomanoPakistanilais-taustainen stand up -koomikko Kumail (itseään näyttelevä Nanjiani) sekä opiskelija Emily (Kazan) rakastuvat. The Big Sick on raikas tuulahdus romcom-genren tunkkaiseen maailmaan, sillä se on oikeasti hauska ja paikoittain romanttinenkin. Aitoutta tarinaan tuo sen omakohtaisuus, sillä kertomus perustuu Kumail Nanjianin omaan elämään. Oscar-ehdokkuudella huomioitu käsikirjoitus on kaksiosaisuudessaan onnistunut, jos toki pienellä tiivistämisellä ja hionnalla lopputulos olisi ollut vielä parempi.

Pisteytys: 7/10

It Comes at Night
Ohjannut Trey Edward Shults
USA 2017, 91 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Kelvin Harrison Jr.Pieni perhe elää eristäytynyttä elämää metsän keskellä, sillä mystinen tarttuva sairaus niittää ihmisiä mustan surman tavoin. Eräänä yönä vähäinenkin turvallisuudentunne horjuu, kun mökkiin eksyy yksinäinen kulkija, joka haluaa myös pelastaa perheensä. Onko voimien yhdistäminen uhka vai mahdollisuus? Perhanan ahdistava ja lohduton It Comes at Night käsittelee kriisiä, jossa tietämättömyys ja epäluulot ottavat vallan. Aihe on ajankohtaisuudessaan karmea ja katselu on täyttä tuskaa, mutta myönnettävä on, että asetelma on kerta kaikkiaan nerokas.

Pisteytys: 7/10

The Killing of a Sacred Deer
Ohjannut Yorgos Lanthimos
Iso-Britannia, Irlanti & USA 2017, 121 min.
Draama, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan
Kirurgi Steven Murphyn (Farrell) perhe-elämä vaikuttaa onnelliselta, kunnes kuvioihin astelee teinipoika Martin (Keoghan). The Killing of the Sacred Deer on samaan tapaan absurdi kuin ohjaajan edellisteos The Lobster (2015), mutta äityy törkeän ahdistavaksi. Kamera taltioi eleettömien hahmojen kätketyt tunteet loistavasti ja musiikki on tiukasti kiinni tunnelmassa. Mitä elokuva sitten käsittelee? Luokkaeroja, kostoa vai vanhemmilta saatua henkistä perintötaakkaa? Teema-ajatuksia poukkoilee mieleen kuin sieniä sateella, ja uudemman katselun jälkeen niitä ehkä tulisi vielä pari lisääkin. Mukavaa, että aivot pääsevät töihin! Mainio kokonaisuus.

Pisteytys: 8/10

I Hired a Contract Killer
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Ruotsi, Saksa, Ranska & Iso-Britannia 1990, 79 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Jean-Pierre Léaud, Margi Clarke, Kenneth Colley
Henri Boulanger (Léaud) saa fudut ja yrittää masentuneena itsemurhaa, mutta hommasta ei tule mitään. Ainoana ratkaisuna on hankkia palkkamurhaaja (Colley) hoitamaan likainen työ, mutta toimeksiantoa odotellessaan Boulanger kohtaa rakkauden. Nuhjuisten työläiskuppiloiden romantiikkaa, sympaattisia hahmoja ja taattua kaurismäkeläistä tragikomiikkaa. Brittiohjaaja Michael Powellin muistoa kunnioittava elokuva on kuvattu Lontoon työläiskortteleissa.

Pisteytys: 8/10

2 kommenttia:

  1. The Big Sick ja Killing of A Sacred Deer oli ihan viime vuoden lemppareita. Ja tuo Kidman. Hän on kyllä jossain ihme vedossa. Rooli roolin jälkeen toinen toistaan psykologisimpia kuvauksia. Ilmeisesti taas tänä vuonna luvassa jotain astetta häiriintyneempää, ainakin mitä ensireaktiot Telluriden elokuvafestivaalilta antavat ilmi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kidman on kyllä loistavassa iskussa ja lisää täysosumia vaikuttaisi olevan tulossa. Samaten Yorgos Lanthimoksen seuraava teos jo kuumottelee, Sacred Deer kun tosiaan nousee kepeästi vuoden 2017 parhaimmistoon.

      Poista