lauantai 2. syyskuuta 2017

Elokuun elokuvat 2017

Sicario
Ohjannut Denis Villeneuve
USA 2015, 121 min.
Rikos, Toiminta
Pääosissa: Emily Blunt, Benicio El Toro, Josh Brolin
FBI-agentti Kate Macer (Blunt) iskee joukkoineen huumekartellin taloon ja löytää läjäpäin ruumiita. Epämiellyttävät päivät huumesodan parissa ovat vasta alussa, sillä Maceria pyydetään mukaan salaiseen operaatioon. Työ käy alati tympeämmäksi, sillä uusien työtovereiden menetelmät ovat täysin moraalittomia. Denis Villeneuven eettinen trilleri on kova paketti toimintaa, mutta myös kommentaaria Yhdysvaltojen huumesodan hankalista puolista. Kaikkia taisteluita ei kenties tarvitsisi käydä väkivalloin. Erinomainen Emily Blunt nähtiin toimintaroolissa myös elokuvassa Edge of Tomorrow (2014), jossa hän haastoi alan konkarin Tom Cruisen. Lisääkin Bluntin tähdittämää toimintaa voisi kernaasti katsoa.

Pisteytys: 8/10

Prisoners - Vangitut
Ohjannut Denis Villeneuve
USA 2013, 153 min.
Rikos, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Viola DavisKaksi tyttöä katoaa kiitospäivän iltana samasta naapurustosta. Etsivä Loki (Gyllenhaal) tarttuu hankalaan tapaukseen, mutta johtolangat vievät vain outoihin umpikujiin. Toisen tyttären isä Keller (Jackman) ottaa turhautuneena oikeuden omiin käsiinsä. Vangitut ei ole Denis Villeneuven paras teos, mutta oikein hyvä trilleri silti ─ ehkä vain hieman liian pitkä. Sicarion (2015) tapaan tässäkin filmissä piisaa aihetta moraalisille pohdinnoille: on esimerkiksi kiinnostavaa, kuinka hermostunut isä Keller ei ehdi herättää katsojassa sympatiaa, vaan pikemminkin ellottaa tarinan edetessä.

Pisteytys: 7/10

Doctor Strange
Ohjannut Scott Derrickson
USA 2016,  117 min.
Toiminta, Fantasia
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel EjioforNerokas mutta ylpeä neurokirurgi Stephen Strange (Cumberbatch) menettää työkykynsä onnettomuuden seurauksena. Apu löytyy Nepalista, Kamar-Tajn mystisestä maailmasta. Kirurgin työt saavat jäädä, kun astraaliulottuvuuksiin perehtynyt Dr. Strange ryhtyy pelastamaan maailmaa pahalta Dormammulta. Doctor Strange on tuttua ja turvallista Marvelia, eli huumorilla höystettyä toimintaa. Eritoten efektiensä puolesta elokuva on katsomisen arvoinen, mutta Tohtori Oudon tarinassa olisi ollut aineksia omaperäisempäänkin käsikirjoitukseen.

Pisteytys: 6/10

The Lobster
Ohjannut Yorgos Lanthimos
Kreikka, Irlanti, Alankomaat, Iso-Britannia & Ranska 2015, 119 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. ReillyDystopia-komedia The Lobster maalailee valkokankaalle koomisen ja kamalan tulevaisuuskuvan: sinkkuus on rikos, joten yksinäiset etsivät kumppania pariutumiseen tarkoitetusta hotellista. Mikäli sopivaa partneria ei löydy, on kohtalona muuttua eläimeksi. Parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokas on kiistämättä tarinansa puolesta verraton, vaikka elokuvan loppupuolella homma hieman lipeää käsistä. Erikoislaatuinen kertomus naurattaa ja vähän ahdistaa ─ ja sitten taas naurattaa. Tietenkin tarinassa on myös hilpeän karmivia yhtymäkohtia nykypäivän pariutumisriitteihin.

Pisteytys: 7/10

Rock-a-Bye Baby - Jerry sai kolmoset
Ohjannut Frank Tashlin
USA 1958, 103 min.
Komedia, Musikaali, Romantiikka
Pääosissa: Jerry Lewis, Connie Stevens, Marilyn Maxwell
Koomikko Jerry Lewis (1926─2017) teki pitkän uran viihteen parissa ja toilaili tiensä elokuvahistoriaan. Uran huippu oli 1950─1960-luvuilla, ja niinpä myös Jerry sai kolmoset osuu Lewisin suosion kultaisiin aikoihin. Elokuva kertoo pikkukaupungin miehestä Claytonista (Lewis), joka ottaa hoidettavakseen nuoruudenrakkautensa Carlan (Maxwell) kolmoset. Lewisin slapstick-vaikutteisella komiikalla ryyditetty yllättävä perheonni on hassua seurattavaa, vaikka filmi nyt ei olekaan ihan Lewisin ykkösteoksia. Elokuvasta The Miracle of Morgan's Creek (1944) mukautettu tarina on vähän turhan pöhkö, ja aikansa sukupuoliroolit ovat silmiinpistävän voimakkaita, mutta ainakin niitä jo hieman kyseenalaistetaan!

Pisteytys: 6/10

The Imaginarium of Doctor Parnassus
Ohjannut Terry Gilliam
USA 2009, 123 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Heath Ledger, Christopher Plummer, Andrew Garfield


The Imaginarium of Doctor Parnassus kertoo oudosta teatteriseurueesta, joka vie ihmisiä vielä oudompaan mielikuvitusmaailmaan. Visuaalisesti elokuvan maailma on kiva, mutta tarina on liian arvoituksellinen ollakseen kiinnostava ─ vaikka pohjimmiltaan elokuvassa on kyse kaiketi vain hyvän ja pahan ikuisesta taistelusta. Lähinnä elokuva muistettaneen siksi, että Heath Ledger menehtyi kesken kuvausten. Hänen puuttuvia roolisuorituksiaan riensivät täydentämään Johnny Depp, Jude Law sekä Colin Farrell. Varmasti antoisaa katsottavaa hc-tason Heath Ledger -faneille, muut voinevat jättää väliin.

Pisteytys: 3/10

Ratatouille - Rottatouille
Ohjannut Brad Bird & Jan Pinkava
USA 2007, 111 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Patton Oswalt, Lou Romano, Ian Holm
Pixarin animaatiossa ranskalainen Remy-rotta (Oswalt) toteuttaa haaveensa ja ryhtyy kokiksi. Animaatio on hauskannäköistä ja eläväistä, rohkeudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä kertova tarina puolestaan on peruskivaa Pixar-laatua. Ei liene yllätys, että elokuva voitti parhaan animaation Oscarin.

Pisteytys: 7/10

Mary Shelley's Frankenstein
Ohjannut Kenneth Branagh
USA 1994, 123 min.
Kauhu, Romantiikka
Pääosissa: Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter, Robert De Niro


Mary Shelleyn Frankensteiniin (1818) perustuva elokuva on kauhuklassikon haaleaksi jäävä uudelleenlämmitys. Vaivaannuttavasta ylidramaattisesta pullistelusta outoon sekoiluun poukkoileva elokuva ei yllä alkeellisimmallakaan tavalla samaan, mihin vaikkapa Universalin ensimmäinen versio (1931) pystyi. Jopa vuoden 1910 versio on parempi. Leffa jää myös toisen kauhuklassikon uusintafilmatisoinnin, kaksi vuotta aiemmin ilmestyneen Bram Stokerin Draculan (1992) varjoon. Moitittakoon vielä hieman huolimatonta aikakauden kuvausta liian silmiinpistävistä anakronismeista.

Pisteytys: 2/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti