torstai 13. syyskuuta 2018

Méditerranée (1963)

Ohjannut Jean-Daniel Pollet
Ranska 1963, 44 min.
Lyhytelokuva, Dokumentti

We are no more than a dot, increasingly forgotten.
Jean-Daniel Pollet'n (1936─2004) runollinen Méditerranée sijoittuu nimensä mukaisesti Välimeren rannoille. Elokuva kertaa kestonsa ajan montaasin tavoin samoja paikkoja raunioista, hylätyistä temppeleistä, merenrannasta, brutaalista härkätaistelusta, sairaalasta, puutarhasta... Toiston tehokeino ja lyyrinen kerronta herättävät ajatuksia muutoksesta, pysyvyydestä ja ajan kulumisesta länsimaisen sivistyksen kehdossa.

Kokeellista kerrontaa hyödyntävä Méditerranée teki syvän vaikutuksen Jean-Luc Godardiin, joka antoi Pollet'n tuoman inspiraation näkyä myös omassa tuotannossaan. Kiistämättä ranskalaisohjaajien teoksissa on yhtymäkohtia ja Méditerranée henkii vahvasti uuden aallon tunnelmaa. Elokuva tuo väistämättä mieleen myös poeettisen lyhytelokuvan Kiitorata (1962), jossa kertojaääni uppoaa muistojen ja aikamatkustuksen maailmaan.

Méditerranée tuntuu ikiaikaisilta taruilta, vaikka oikeastaan kuvaelma onkin dokumentaarinen katsaus Välimeren alueen elämään. On kiehtovaa, kuinka Pollet ei kuvaa fiktiota ja faktaa vastakohtina vaan vuosisatojen vieriessä toisiinsa limittyneinä saman maailman eri osina. Symboliset kuvat, tunnelmallinen musiikki ja runous kasvattavat Méditerranéen kiehtovaksi taideteokseksi; yksinkertaisista aineksista syntyvä lopputulos on onnistunut ja kaunis.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti