torstai 2. tammikuuta 2020

Joulukuun elokuvat 2019

Marriage Story
Ohjannut Noah Baumbach
Iso-Britannia & USA 2019, 137 min.
Draama
Pääosissa: Adam Driver, Scarlett Johansson




Charlie (Driver) ja Nicole (Johansson) ovat ajautuneet avioeron partaalle. Uusi tilanne muuttaa arjen ja tekee kipeää, mutta yhteisen lapsen vuoksi on pakko jaksaa. Tyylikäs ja aito draama saa hienosti eläytymään molempien osapuolten asemaan: Charlie ja Nicole ärsyttävät vuorotellen, mutta saavat myös tasapuolisesti sympatiat puolelleen. Toki käsikirjoituksessa on hieman ylikorostetun selkeästi väännettyjä kahtiajakoja, mutta eipä se minua ainakaan liikaa haitannut. Tarina ei kuitenkaan missään nimessä ole huono, ja erinomaista näyttelijäntyötä on aina ilo katsoa.

Pisteytys: 8/10

A Christmas Prince - Jouluprinssi
Ohjannut Alex Zamm
USA 2017, 92 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Rose McIver, Ben Lamb




Juorulehden toimittaja Amber (McIver) soluttautuu hoviin, jotta saisi mehukkaita juttuja huliviliprinssistä (Lamb). Romanssihan siinä syttyy. Kaikin tavoin karmea pökäle Jouluprinssi nousi arvaamattomaan suosioon ilmestyttyään. Syynä on elokuvan uskomaton siirappisuus ja kliseisyys, joissa kiistämättä piilee aimo annos tahatonta viihdearvoa. Välillä saa nauraa itsensä tärviölle, kun järjetön elokuva todella vyöryy täydellisen ennalta-arvattavasti toinen toistaan hölmömpiin tilanteisiin. Hittifilmille on tehty jo kaksi jatko-osaakin (2018, 2019).

Pisteytys: 2/10

La città della donne - Naisten kaupunki
Ohjannut Federico Fellini
Italia 1980, 139 min.
Fantasia, Komedia
Pääosissa: Marcello Mastroianni, Bernice Stegers, Anna Prucnal



Federico Fellinin Naisten kaupunki (engl. City of Women) vie ohjaajan vakiotähden Marcello Mastroiannin outoon naisten maailmaan. Marcello-nimistä miestä esittävä Marcello etsii unelmiensa naista ja hukkuu surrealistiseen haavetodellisuuteen, joka muuttuu painajaiseksi. Filmi on kiinnostava varsinkin verrattaessa Marcello Mastroiannin seikkailuihin elokuvassa (1963). Vaikka aikansa feminismitulkinnat korostuvat hetkittäin, kertoo elokuva lopulta ohjaajalleen tyypilliseen tapaan pääasiassa Fellinistä itsestään ja hänen elokuvistaan.

Pisteytys: 8/10

Prinsessa Ruusunen
Ohjannut Edvin Laine
Suomi 1949, 99 min.
Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Annika Sipilä, Tuula Ignatius, Martti Katajisto, Siiri Angerkoski, Tarmo Manni



Satuklassikkoon perustuva Prinsessa Ruusunen on kenties paras suomalainen fantasiaelokuva. Näyttävät puvut ja lavasteet loihtivat filmille upean satumaailman, joka ei tunnu hiventäkään vanhentuneelta. Eritoten sivurooleissa nähdään lukuisia nimekkäitä näyttelijälegendoja, jotka hoitavat osansa viehättävästi, mutta vakuuttavasti. Hurmaava elokuva vetää vertoja tunnetummalle satuversiolle eli Disneyn Prinsessa Ruususelle (1959).

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti