sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Roman Holiday - Loma Roomassa (1953)

Ohjannut William Wyler
USA 1953, 118 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Audrey Hepburn, Gregory Peck

 I'll turn into a pumpkin and drive away in my glass slipper!
Prinsessa Ann (Hepburn) on lopen kyllästynyt kuninkaalliseen pönöttämiseen, joten ollessaan jälleen yhdellä edustusmatkalla Roomassa, hän päättää paeta suurkaupungin yöhön. Unilääkkeistä tokkurainen Ann päätyy varsin pian lehtimies Joe Bradleyn (Peck) pelastettavaksi. Ann ei tahdo paljastaa Joelle todellista henkilöllisyyttään, vaikka nokkela toimittaja on jo salaa tunnistanut prinsessan kasvot. Toive mehevästä lehtijutusta kuitenkin unohtuu, kun kaksikko ryhtyy tutustumaan ikuiseen kaupunkiin yhdessä.

Hymyilyttävän hyväntuulinen elokuva päättyy lähes sydäntäriipaisevan haikeasti, mikä lisää kepeän hupsuun tunnelmaan ainutlaatuisen vivahteensa. Toki kunnon rakkauskertomuksissa täytyykin olla hieman surumielistä haikeutta! William Wylerin romanttinen komedia on genrensä merkkipaaluja, ja se oli jo ilmestyessään suurmenestys. Loma Roomassa oli Audrey Hepburnin läpimurtorooli, josta nuori näyttelijä voitti myös parhaan naispääosan Oscarin. Palkintoja elokuvalle tuli niin ikään puvustuksesta ja käsikirjoituksesta. Käsikirjoitus-Oscar jaettiin nimellisesti verrattain tuntemattomalle Ian McLellan Hunterille, vaikka todellisuudessa elokuvan oli käsikirjoittanut mustalle listalle joutunut Dalton Trumbo.

Loma Roomassa on myös yksi hurmaavimpia matkailumainoksia, mitä on kuunaan tehty. Kauniissa kaupungissa kuvattu elokuva sysäsi aikanaan vauhtiin matkailuelokuvien buumin ja vauhditti taatusti ainakin Vespojen myyntiä. Sen suosio tuottanee edelleen pennosia paikallisille turismiyrittäjille: olen itsekin jollain Rooman lomalla innostunut ostamaan elokuvajulistetta esittävän magneetin.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti