Carol
Ohjannut Todd Haynes
Ohjannut Todd Haynes
Iso-Britannia, USA & Australia 2015, 118 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler
Carolin (Blanchett) ja Theresen (Mara) rakkaustarina sijoittuu 1950-luvun ahdasmieliseen salailun ilmapiiriin. Elokuvan näkökulma on kuitenkin sikäli valtavirrasta poikkeava ja ehkä juuri siksi realistiselta tuntuva, ettei se keskity homouden kauhistukseen. Fokus on yksinkertaisesti päähenkilöiden romanssissa, jota käsitellään valtavan kauniisti. Pienet eleet, katseet ja kosketukset kuvaavat aikansa sosiaalista järjestystä, joka on nykypäivänäkin tunnistettavissa. Kriitikoiden ylistämä Carol oli muun muassa Kultainen palmu -ehdokas ja vuotensa Oscar-ehdokkuusmagneetti. Isoja pystejä ei tullut, mutta siitä viis, sillä elokuva on loistava. Kevyesti vuoden 2015 parhaita Hollywood-tuotoksia.
Pisteytys: 9/10
Pisteytys: 9/10
Steve Jobs
Ohjannut Danny Boyle
USA 2015, 122 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen
Apple-mies Steve Jobs (Fassbender) nähdään jo toisessa nimeään kantavassa fiktiivisessä elokuvassa. Pääasiassa Walter Isaacsonin samannimiseen kirjaan pohjautuvan elokuvan mukaan Jobs on kusipää-nero, jolla kuitenkin lopulta on myös tunteet. Jobsin elämäntarina on tiivistetty kolmen lanseeraustilaisuuden ympärille ja punaisena lankana on yhtäältä Apple-yhtiön nousu ja toisaalta myös Jobsin suhde tyttäreensä. Juonellinen ratkaisu toimii, vaikka paljon jää tietenkin poiskin. Hyviä roolitöitä, joiden vuoksi elokuvan katsoo kyllä kertaalleen.
Pisteytys: 6/10
Pisteytys: 6/10
Mission: Impossible - Rogue Nation
Ohjannut Christopher McQuarrie
USA 2016, 131 min.
Toiminta,Trilleri
Pääosissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg
Ethan Huntilta (Cruise) eivät duunit lopu kesken, vaikka IMF lakkautetaan ja pahisorganisaatio Syndicate pakottaa huippuagentit maan alle. Rogue Nation jatkaa edeltäjänsä Ghost Protocolin (2011) hyväksi havaitulla linjalla, ja tarjoaa viihdettä tiukkojen tilanteiden ja takaa-ajojen muodossa. Kelvollisen tyhjänpäiväistä viihdettä! Kunnollisella hionnalla M:I -leffoista voisi olla vaikka mihin, mutta se ei ole oikeastaan edes tarpeen. Mikä ettei tätä sarjaa vielä kuudennenkin osan katsoisi, sellainen onkin näillä näkymin tulossa ensi-iltaan kesällä 2018.
Pisteytys: 7/10
Pisteytys: 7/10
The Lion King - Leijonakuningas
Ohjannut Roger Allens & Rob Minkoff
USA 1994, 88 min.
Animaatio, Draama, Seikkailu
Pääosissa: Matthew Broderick, Nathan Lane, Ernie Sabella
Simba-leijona (Broderick) menettää isänsä ja ajautuu viettämään huoletonta hakuna matata -elämää. Koskettava ja hauska animaatioklassikko on sukupolvikokemus 90-luvulla lapsuuttaan viettäneille, ja siksikin se on myös omia Disney-lemppareitani. Jylhäkalliolle on aina mukavaa palata. Leijonakuningas on viehättävästi animoitu, hyvin käsikirjoitettu ja menevät laulutkin toimivat. Suomenkielisissä äänissä katsojat vakuuttavat muun muassa Pirkka-Pekka Petelius Timonina ja aikansa tenavatähti Christoper Romberg nuorena Simbana.
1001-listan mukainen arvostelu täällä.
Pisteytys: 9/10
Five Came Back: Toinen maailmansota ja Hollywood
Ohjannut Laurent Bouzereau
USA 2017, 59 + 67 + 69 min.
Dokumentti, Historia, Sota, Biografia
Pääosissa: Meryl Streep (kertojaääni)
Kolmiosainen dokkarisarja kertoo Hollywoodin ohjaajalegendoista toisen maailmansodan pyörteissä. Frank Capran, George Stevensin, John Fordin, John Hustonin ja William Wylerin sotaponnistukset tuottivat kasan propagandistisia dokumentteja, joista tunnetuin on Hustonin ohjaama San Pietron taistelu (1945). Sarjan ensimmäinen osa valottaa ohjaajien uraa ennen sotaa ja päätöstä astua palvelukseen, toinen osa taas käsittelee itse dokumenttien syntyä (ks. kaksi esimerkkiä alla). Päätösjaksossa tehdään tilinpäätös ja selvitetään, miten rankat kokemukset vaikuttivat mestareiden myöhempään uraan. Sodan jälkivaikutuksessa syntyivät esimerkiksi Capran Ihmeellinen on elämä (1946), Wylerin Parhaat vuodet (1946) ja Hustonin Sierra Madren aarre (1948). Erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus antaa näkökulmaa ohjaajasuuruuksien uraan, mutta se myös valaisee ylipäätään toisen maailmansodan perintöä Yhdysvalloissa. Aihepiiriä on pohtimassa nimekäs joukko "nuoremman" polven ohjaajia, mukana muun muassa Steven Spielberg ja Francis Ford Coppola.
Pisteytys: 8/10
Pisteytys: 8/10
The Battle of Midway
Ohjannut John Ford
USA 1942, 18 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva, Sota
Pääosissa: Donald Crisp (kertojaääni)
John Fordin lyhytdokumentti seuraa Tyynenmeren taisteluita ja miestappioista huolimatta ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Propaganda tuntuu elokuvassa vahvasti: kepeän iloista vaikutelmaa luodaan musiikin, kertojaäänten ja sanavalintojen avulla. Sota saadaan vaikuttamaan suorastaan helpolta ja hauskalta! Loppukohtauksessa sentään vietetään harras hetki arkkujen äärellä. Nykypäivästä käsin elokuva hieman puistattaa. Ensin taivaalla lentävät levottomat linnut, kunnes maiseman valtaavat ihmisten tappokoneet ja loputtomat savupilvet.
Pisteytys: 6/10
Pisteytys: 6/10
The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress
Ohjannut William Wyler
USA 1944, 45 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva, Sota
Pääosissa: Eugene Kern (kertojaääni)
Memphis Belle on yhdysvaltalainen pommikone, jonka miehistö valmistautuu lähtemään pommituslennolle Saksaan. Dokumentissa seurataan toimia ennen lentoa, liidetään korkealle stratosfääriin koneiden mukana ja henki kurkussa jännitetään, että päästäänkö vielä takaisin turvalliseen tukikohtaan. Propaganda on toki itse tarkoitus, mutta sävyltään se on melko hienovaraista ja taitavasti suunniteltua. The Memphis Belle luo mielenkiintoisen näkökulman toisen maailmansodan taisteluihin, niin liittoutuneiden propagandan kuin myös todellisten sotatapahtumien puolesta. Aiheesta on myös löytynyt aineksia fiktiiviseen elokuvaan Memphis Belle (1990).
Pisteytys: 8/10
Pisteytys: 8/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti