tiistai 5. syyskuuta 2023

Four Lions (2010)

Ohjannut Christopher Morris
Iso-Britannia & Ranska 2010,  97 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Riz Ahmed, Adeel Akhtar, Nigel Lindsay, Kayvan Novak

When I dial this, send you to Heaven brother Crow.

Neljä kotikutoista brittiterroristia haaveilee gloriasta itsemurhapommittajina. Sheffieldin lähiöissä elelevät muslimitoverukset eivät ole suuria välkkyjä, mutta he onnistuvat silti haalimaan pommitarvikkeita ja suunnittelemaan komeita pommi-iskuja. Kiistaa kuitenkin tulee iskun kohteesta, tekotavoista ja hieman kaikesta mahdollisesta. Miksi tähän oikeastaan ryhdyttiin?

Four Lions on pikimustaa ja poliittista brittikomediaa. Elokuva ei paljoa kysele lupaa naurulle, sillä pommin sytytyslanka palaa jo. Vakavaa ja hyvän maun rajoja koettelevaa ilmiötä käsitellään silti huumorin avulla varsin onnistuneesti: eritoten lopun pamahduksille ei auta muu kuin tyrskiä, niin järjetöntä tämä kaikki kaikki on. Elokuva on satiiri terrorismista ja fundamentalismista, mutta se ei silti rienaa kokonaista uskontokuntaa tai tee mustavalkoisia tulkintoja.

Hyvän arvosteluvastaanoton saanut Four Lions oli suosittu varsinkin kotimaassaan Iso-Britanniassa. Baftoissa ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher Morris (s. 1965) palkittiin oivasta debyyttityöstään. Morrisin seuraava filmi The Day Shall Come (2019) ei saanut aivan yhtä innostunutta vastaanottoa, mutta jospa ohjaaja vielä jonain päivänä toistaisi Four Lionsin menestyksen. Tällaista hilpeästi tasapainoilevaa brittihuumoria katselee aina mielellään.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti