lauantai 2. syyskuuta 2023

Elokuun elokuvat 2023

Heojil kyolshim - Decision to Leave
Ohjannut Park Chan-wook
Etelä-Korea 2022, 139 min.
Rikos, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Park Hae-il, Tang Wei




Omaleimaisista elokuvistaan (mm. Oldboy, 2003) tunnettu Park Chan-wook on palannut kehään uudella trillerillään. Decision to Leave harhailee rikoksia ratkovan etsivän Jang Hae-joonin (Hae-il) mielen kiemuroissa ja unettomissa öissä. Kuolleena löytyneen miehen vaimo (Wei) vaikuttaa syylliseltä rikokseen, mutta Hae-joonin aistien terävyys on turtunut. Veikeitä kerrontaratkaisuja ja unenomaista tunnelmaa ─ ei mikään tavallinen murhamysteeri!

Pisteytys: 7/10

Babyteeth
Ohjannut Shannon Murphy
Australia 2019, 118 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Eliza Scanlen, Toby Wallace




Teini-ikäinen Milla (Scanlen) on vakavasti sairas ja rakastumaisillaan renttuun (Wallace). Herkän surumielinen draama on tarinana kelpo ja sen hahmot ovat moniulotteisia. Pikku naisissa (2019) Bethiä näytellyt Elisa Scanlen tekee pääosassa pätevän debyyttiroolinsa. Babyteeth on samalla monia sarjoja ohjanneen Shannon Murphyn vakuuttava esikoiselokuva.

Pisteytys: 7/10

Rounders - ässä hihassa
Ohjannut John Dahl
USA 1998, 121 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Matt Damon, Edward Norton, John Malkovich
 
 
 
 
Pokerifilmien klassikossa nuori korttihai Mike McDermott (Damon) menettää yhdessä pelissä koko omaisuutensa. McDermott julistaa uransa päättyneeksi, mutta vanhat tavat ja ystävät eivät jätä rauhaan. Tarina ei yllätä, mutta on tehty sen verran pätevästi, että uhkapelidraama viihdyttää. Elokuva osui hyvään saumaan, sillä vuosituhannen vaihteen pokeribuumi toi filmille mukavasti katsojia.

Pisteytys: 7/10
 
The Goonies - Arkajalat
Ohjannut Richard Donner
USA 1985, 114 min.
Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Ke Huy Quan



Kaverukset löytävät merirosvokartan ja edessä on suuri seikkailu! Puuh mitä huutamista ja läskivitsejä, tämä kohellus olisi uponnut paremmin lapsena. Steven Spielbergin ja Chris Columbuksen tarinoima filmi on silti ymmärrettävästi kulttimaineessa. Seikkailumeiningissä on sopivaa pientä jännitettä, satumaisia aarteita ja sankaritekoihin yltäviä tavallisia lapsia. On hauska nähdä lapsirooleissa monia tulevia aikuistähtiä, esimerkiksi Sean Astin (mm. Taru Sormusten herrasta, 2001) monien joukossa.

Pisteytys: 5/10

Shampoo
Ohjannut Hal Ashby
USA 1975, 110 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant



Taitava kampaaja George (Beatty) loihtii hiuksiin muotiluomuksia ja liehittelee naisia. Kylläpä onkin 1970-lukua huokuva elokuva! Vaikka filmi on monella tapaa piinaavan ummehtunut tuulahdus menneestä, sen ajankuvassa on tietty viehätyksensäkin. Varsinkin muotia, miljöötä ja elokuvan satiirista tyyliä on hauska havannoida. Aikanaan elokuvan estotonta rietastelua paheksuttiin, mutta silti filmi oli yksi suurimpia kassamagneetteja ja voittipa Lee Grant sivuroolistaan Oscarinkin.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti