torstai 7. syyskuuta 2023

The King's Speech ─ Kuninkaan puhe (2010)

Ohjannut Tom Hooper
Iso-Britannia & USA 2010, 118 min.
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Buggerty buggerty, fuck, fuck, arse!

Kuningas Yrjö VI (Firth) nousee valtaan veljensä jätettyä kruununperillisen tehtävät. Pesti ei ole tuoreelle kuninkaalle unelmien täyttymys, mutta syntyperä velvoittaa. Kuninkaan vaikea änkytys on kuitenkin saatava kuriin ─ monien tohtoreiden ja kehnojen troppien jälkeen apu löytyy pieneltä klinikalta, jossa omalaatuinen mies nimeltä Lionel Logue (Rush) vapauttaa kuninkaan kielenkannat.

Tom Hooperin (s. 1972) henkilödraama seilaa onnistuneesti komedian sävyjen, poliittisen draaman ja isänmaallisen paatoksen välillä. Tasapaino säilyy, vaikka konservatiivisia sävyjä voisi olla vähemmänkin. Tarina toki on kiinnostava näinkin, eritoten mainioiden päähahmojen ja varmaotteisten roolitöiden vuoksi. Kahden miehen ja yhden puhevian ympärillä pyörivän tarinan taustalla välähtelee 1930-luvun huolestuttava todellisuus: äärioikeiston nousu ja sodan uhka.

Parhaan elokuvan Oscarilla palkittu Kuninkaan puhe on vuotensa suurimpia arvostelumenestyksiä. Erityiskiitosta saivat käsikirjoitus ja näyttelijät, taitava Colin Firth etunenässä. Jo mainitsemani konservatiivisuus on kirvoittanut hienoista kritiikkiä, ymmärrettävästi, mutta paatos ei lopulta kasva häiritsevän suureksi. Monarkian kritiikiksi elokuva ei edes pyri, vaikka koettaakin antaa hallitsijalle inhimillisyyttä, huonoja ja hyviä puolia sekä hovitapojen taakse kätkettyä maanläheisyyttä. Klassinen hallitsijadraama kantaa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti