tiistai 12. syyskuuta 2023

Senna (2010)

Ohjannut Asif Kapadia
Iso-Britannia, Ranska & USA 2010, 106 min.
Dokumentti, Biografia
 
I had a serious chance of winning.
 
F1-kuljettaja Ayrton Sennan (1960─1994) menestyksekäs kilpa-ajoura päättyi yllättäen traagiseen rataonnettomuuteen. Senna muistetaan edelleen legendaarisen taitavana kuljettajana, ehkä jopa lajinsa parhaana. Toisaalta miehen raju vauhti ja turvaton ajotyyli aiheuttivat närää kilpakumppaneissa. Asif Kapadian (s. 1972) dokumentti palaa kuskin menestysvuosiin ja rakentaa niistä jännittävää draamaa. Kuinka sankaritarina rakentuu ja onko siinä soraääniä?

Senna on arkistokuvista ja taustaraitana kuultavista haastatteluista koostettu henkilökuva. Rakenne on sujuva ja kiinnostava, olipa F1-fani tai ei. Minä en tunne mitään moottoriurheilua juuri lainkaan, mutta siitä huolimatta kerronan kiihtyvään vauhtiin on helppo päästä mukaan. Senna ei selittele F1-urheilun lajisaloja, mutta ne tulevat kyllä esille rivien välistä ─ vauhdin hurma ja tekninen taito vetävät puoleensa, mutta suuret rahat ja takahuoneiden jupina ihmetyttävät.

Parhaan dokumentin Baftalla palkittu Senna on saanut kehuja hallitusta rakenteestaan ja vetävyydestään: puhuvia päitä ei tarvitse katsella, mutta sitäkin enemmän istutaan kuskin penkillä. Kiitelty elokuva ei ole jäänyt Kapadian ainoaksi vastaavalla tyylillä rakennetuksi dokumentiksi. Laulaja Amy Winehousen elämään vievä Amy (2015) jatkoi traagisia henkilökuvia, ja saman tarinakaavan tavoitti jälleen palvottua jalkapallotähteä kuvaava Diego Maradona (2019).

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti