torstai 31. elokuuta 2023

The Social Network (2010)

Ohjannut David Fincher
USA 2010, 120 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

I was drunk, and angry, and stupid... and blogging.

Harvardissa opiskeleva Mark Zuckerberg (Eisenberg) on ohjelmoijanero, joka keksii yllättäen supersuositun nettisivuston. Idea kuumia naisia vertailevasta sivusta saa uusia ulottuvuuksia, kun Mark imee vaikutteita opiskelijabileiden hämystä ja upporikkaiden opiskelijatovereiden bisnesideoista. The Social Network on vahvasti dramatisoitu, mutta silti pääpiirteissään tositapahtumiin pohjautuva biografia Facebookin perustamisesta 00-luvun alkuvuosina.
 
The Social Network sai ensi-iltansa 10-luvun alussa, jolloin Facebook oli ollut Suomessa vasta muutaman vuoden. Tätä nykyä Facebook itsessään on jo hieman hiipuva media, mutta Meta porskuttaa ja sosiaalisen median aika on ottanut uusia, nopeita harppauksia. Elokuvan luomaa ajankuvaa täytyy ihailla, sillä siitä löytää paljon 2010-lukua määritelleitä ilmiöitä. Elämä on kietoutunut yhä tiiviimmin internetiin ja somealustoille, jossa suuret ilmiöt saavat alkunsa. Esimerkiksi elokuvan limainen alku tuo mieleen #metoo -kampanjan, johon filmin tekohetkellä oli vielä aikaa useampi vuosi. Mutta pinnan alla taatusti poreili.
 
Kolmella Oscarilla (käsikirjoitus, leikkaus, score) palkittu biografia oli huomattava arvostelumenestys. Draaman kaari etenee tyylikkäästi ja Jesse Eisenberg tulkitsee kelvosti ärsyttävää, sosiaalisesti kömpelöä päähenkilöä, vaikka tavallaan Zuckerbegin hahmosta olisi mukava saada irti useampia eri sävyjä. Kertomus nuorista miljonääreistä hipaisee ystävyyden, yksinäisyyden ja kunnianhimon hinnan teemoja, mutta ennen muuta The Social Network toimii kiinnostavana ajankuvana.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti