torstai 24. elokuuta 2023

Black Swan (2010)

Ohjannut Darren Aronofsky
USA 2010, 108 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel

You could be brilliant.

New Yorkin baletissa valmistellaan Joutsenlammen uudelleentulkintaa. Lupaava ja teknisesti tarkka tanssija Nina (Portman) on kuin luotu valkean joutsenen rooliin, mutta hänen on löydettävä sisältään synkkyyttä ja särmää mustan joutsenen vaativaan osaan. Harjoitusten muuttuessa yhä intensiivisemmiksi, musta höyhenpuku vie Ninan mennessään tummiin pohjavesiin.

Darren Aronofskyn synkkävireinen tarina upottaa pimentyvän ihmismielen syövereihin. Kertomus mielensä kanssa kamppailevasta Ninasta kietoutuu kiehtovasti Joutsenlammen traagiseen tarinaan. Yhtymäkohtia löytyy useisiin elokuviinkin: menestyskivut tuovat mieleen Aronofskyn aiemman draaman The Wrestler (2008), kun taas tukahdutetun seksuaalisuuden ja kaksoiselämän roolit muistuttavat Michael Haneken Pianonopettajasta (2001). Selvistä mielleyhtymistä huolimatta Black Swan kantaa teemansa persoonallisella tyylillään.

Ylistetty Black Swan on tarinaltaan kiehtova ja toimii teknisestikin. Elokuva luo pätevän illuusion tanssitaituruudesta, vaikka osastaan Oscar-palkittu Natalie Portman ei suinkaan ole ballerina. Taidokkaan roolityön ja tarkoin harkitun leikkauksen ansiosta vaikutelma huipputanssijasta on lähes virheetön, ainakin maallikolle. Psykologiseksi trilleriksi kehkeytyvä kertomus lumoaa baletin tavoin, mutta jättää sieluun raskaan painon. Menestyksen hinta on kallis ja groteski!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti