sunnuntai 20. elokuuta 2023

Das weiße Band ─ Valkoinen nauha (2009)

Ohjannut Michael Haneke
Saksa, Itävalta, Ranska, Italia & Kanada 2009, 144 min.
Draama, Mysteeri
Pääosissa: Christian Friedel, Burghart Klaußner, Ulrich Tukur

My God, why don't you just die?
 
Pienessä saksalaiskylässä eletään herran pelossa ja nuhteessa. Kylän asukkaita piinaavat selittämättömät onnettomuudet ja pahoinpitelyt, joille ei löydy syyllisiä saati silminnäkijöitä. Vuosikymmenten kuluttua eräs opettaja (Friedel) muistelee tätä kummallista vuotta, viimeisiä rauhan aikoja ennen ensimmäistä maailmansotaa. Vaikka kylän sattumuksille ei koskaan löytynyt selitystä, edelleen opettaja uumoilee kylän lasten liittyneen tapahtumiin tavalla tai toisella.
 
Michael Haneken draamassa on painostava tunnelma. Valkoinen nauha (engl. The White Ribbon) on ulkoisilta puitteiltaan erilainen kuin Haneken monet muut elokuvat, mutta teemoiltaan ja sävyiltään se istuu ohjaajan pohdiskelevaan tuotantoon. Elokuva käsittelee hienovaraisesti kaltoinkohtelua, väärää valtaa, pahuuden juurisyitä ja näistä kaikista kumpuavia ristiiritoja. Piinkova ankaruus varjostaa arkea, mutta uusi aika uusine sotineen tekee tuloaan, eivätkä lapset sopeudu vanhan maailman kuriin.
 
Kultaisella palmulla palkittu Valkoinen nauha sai ansaitusti erinomaisia aikalaisarvioita. Niissä huomioitiin eritoten taidolla rakennettu tarina, mutta visuaalisuuskin vaatii kehunsa. Mustavalkoinen elokuva on nimittäin kuvattu kauniisti: tarkasti piirtyvät otteet kadonneesta maailmasta herättävät tunteen satavuotiaiden valokuvien tai filmien katselusta. Kuvien takaa paljastuva maailma vetää vastustamattomasti puoleensa, vaikka tarinan ahdinko ainoastaan syvenee.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti